H.Merkezi|27.08.2019| Dünya’nın baş belası büyük ekonomilerinden yedisini her yıl bir araya getiren G-7 zirvesi, Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz kasabasında gerçekleşti. Zirve kapsamında; ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada, ticaret savaşları, küresel ısınma, uluslararası güvenlik, İran’ın nükleer enerji programı ve zirve gündemine son dakikada giren Amazon Ormanları’ndaki yangınlar gündeme aldı.
45’inci G-7 buluşmasında pazar günü öğleden sonra “Afrika ile iş birliği” konusu ele alındı. Macron, Oturum sonrasında Afrika ile ekonomi ve güvenlik alanında stratejik ortaklık kurmaya çalıştıklarını belirtti. Macron, Biarritz’de yapılan 45. G-7 Zirvesi’ndeki “G-7’nin Afrika ile ortaklığı” toplantının ardından Angela Merkel ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ile ortak basın toplantısı düzenledi. “Afrika ile ekonomi ve güvenlik alanlarında stratejik ortaklık kurmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullanan Macron, Kabore ile yaptıkları görüşmede Libya ve Sahel’i ele aldıklarını söyledi.
Macron, bu açıklama sonrası İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile sürpriz bir şekilde bir araya geldi. Konudan rahatsız Trump aynı saatlerde Fransa’nın Biarritz kentinde yapılan G-7 Zirvesi’nde Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ikili görüşmelerde bulunuyordu. Abe ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Emanuel Macron’un G-7 ülkeleri adına İran’a bir bildiri iletip iletmeyeceğinin sorulması üzerine, “Hayır, böyle bir konuyu tartışmadım” yanıtını verdi.
“Macron’un İran ile temaslarını destekliyor musunuz?” şeklindeki soruya da Trump, “Elbette. Başbakan Abe’nin temaslarını da destekliyorum, çünkü o da İran ile konuşuyor ve anladığım kadarıyla çok iyi bir ilişkileri var. Ancak İran iki buçuk yıl önceki o eski İran değil. Fakat biz de kendi temasımızı yapacağız ama biliyorsunuz, insanların konuşmasını engelleyemem. Konuşmak isterlerse, konuşabilirler” cevabını verdi. Emperyalist devletler arasındaki çatışma, gerilimin odağında başına yansıyanlardan anlaşıldığı üzere Rusya ile ilişkiler ve İran’a karşı ortak tutum oldu. Rusya’ya ilişkilerin normalleştirilmesi ve yeniden G8’e dönmesinin tartışıldığı G-7 öncesinde geçtiğimiz başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa’yı ziyaret ederek Macron ile yaptığı görüşme gerçekleştirmişti. Rusya ile G-7 arasında en önemli sorun olarak görülen Ukrayna konusunda Macron’un zirve boyunca görüşmeler gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
Söz konusu görüşmelerde özellikle Almanya ve İngiltere başbakanlarının Rusya’nın geri dönüşüne sıcak bakmadıkları ifade ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump ise en son Kanada’da yapılan zirvede Rusya’nın geri dönüşünü gündeme getirmiş olsa dahi ABD Rusya konusunu kabul etmeyen bir diğer ülke. Trump’ın bu açıklamasına rağmen, ABD’nin Rusya’nın geri dönüşüne pek sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor. Fransa’nın Macron şahsında Rusya’yı yeniden masaya davet etme planları elbet İran ile direk bağlantılı. Çünkü Fransa, İran politikası gereği Rusya’yı katlısına almak yerine kendi şarabını vergilendirmeye başlayacak ABD’ye karşı İran konusunda elini güçlendirmek istiyor. ABD’nin İran’a yaptırım kararlarına itiraz eden Fransa, ABD’nin İran konusunda yalnızlaştırılmasının yolunun Moskova’dan geçtiğinin de farkında. Bu nedenle G-7 boyunca görüşme trafiği en yoğun olan lider Macron olurken dünyanın yedi belası yine istenilen uzlaşıya varamadı; çünkü çıkarların çatışması daha çok su götürür!
Zirveden satırbaşları
- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, pazar günü Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian’ın daveti üzerine, sürpriz bir şekilde G-7 Zirvesi’nin düzenlendiği Biarritz’e gitti.
- G-7 Zirvesi karşıtları Cumartesi günü 15 bin kişilik bir yürüyüş gerçekleştirerek zirveyi protesto etti. Pazartesi sabah saatlerinde 19 kişi daha gözaltına alındı. Cumartesiden bu yana gözaltı sayısı 156 kişiye ulaştı.
Angela Merkel, Fransa’da düzenlenen G-7 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Avrupalı ülkelerin Amazon Ormanları’nda meydana gelen yangını söndürme ve sonrasında yeniden ağaçlandırma çalışmalarına katılması için Brezilya ile konuşacağını söyledi. İran konusunda iyi ve yapıcı görüşmeler yapıldığını ifade eden Merkel, “Herkes İran’ın nükleer silahlanmaması hususunda hemfikir ve herkes bunun müzakere edilmiş bir çözüm istiyor” dedi.
Zirvede Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafı da ele aldıklarını aktaran Merkel, bu konuda ortak ve farklı görüşlerin dile getirildiğini belirtti. Rusya’nın yeniden G-7 formatına katılması ve Minsk sürecinde ilerleme sağlanması gerektiğini vurgulayan Merkel, Minsk süreciyle ilgili Almanya ve Fransa’nın yakında Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının katılacağı bir zirve düzenleneceğini belirtti.
Merkel, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Libya ile ilgili görüşme gerçekleştirdiğini aktararak, vekalet savaşlarına girilmemesi ve bölgede etkisi olan tüm ülkelerin müzakere masasında toplanması gerektiğini söyledi. (Yeni Özgür Politika)