Home , Haberler , Esenyurt Belediye İşçilerinden Suç Duyurusu

Esenyurt Belediye İşçilerinden Suç Duyurusu

İSTANBUL | 24 – 03 – 2010 |  Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası 2 No’lu Şube, sendikalı işçileri işten atan Esenyurt Belediyesi yetkilileri hakkında Bakırköy Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Adliyesi önünde bugün saat 13.00’te biraraya gelen Esenyurt Belediyesi işçileri ile Belediye-İş 2 No’lu Şube yönetici ve üyeleri, burada yaptıkları basın açıklamasının ardından, Esenyurt Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundular.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de destek verdiği eylemde, “Sendikal örgütlülükten dolayı Esenyurt Belediyesi’ndeki işten atılmalara karşı mücadele ediyoruz. Direnişimizin 220. günü / Belediye-İş 2 Nolu Şube” pankartı ve “Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeyi engelleyenler yargılansın” dövizleri taşındı.

ÇHD belediye işçilerinin yanında

Eylemde ilk olarak, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adına bir konuşma yapıldı. Yapılan konuşmada, sendikalaşmadan dolayı işten atılmaların ve sendikadan istifa etmeye yönelik baskıların Anayasa’ya ve Uluslararası İLO sözleşmelerine aykırı olduğu belirtilerek, ÇHD’nin Esenyurt Belediyesi işçilerini bu konuda destekleği ifade edildi.

Daha sonra Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm basın açıklamasını gerçekleştirdi. Gülüm, Esenyurt Belediyesi’nde 17 Ağustos 2009 tarihinde sendikadan istifa etmedikleri için işten atılan 16 işçinin davası sürerken 7’sinin işe geri alındığını, daha sonra ise bu işçilerin de dahil olduğu toplam 68 işçinin sendikadan istifa etmedikleri için işten atıldığını söyledi.

Sendika hakkı çiğneniyor

Esenyurt Belediye Başkanı ve yönetiminin, işçilerin anayasal hakkı olan sendikaya üye olma hakkını çiğnediklerini bellirten Gülüm, 2 Şubat 2010 tarihinden sonra sendikasız işçiler ile başka bir sendikanın üyelerinin, Belediye-İş Sendikası’na üye olmaya başladıklarını ifade etti. “Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu, işçileri odasına çağırarak önce noterin sahte iş yaptığını söylemiş, daha sonra ise ‘Neden gizli iş yapıyorsunuz?’ sözleri ile sendikaya üye olan işçileri baskı yoluyla istifaya zorlamıştır.” diyen Gülüm, işçilere yapılanların ‘psikolojik işkence’ olduğunu söyledi. Baskılarla sendikadan istifa ettirilen işçilerin, bizzat İnsan Kaynakları Müdürü tarafından özel araçlara bindirilerek notere gönderildiğini, istifa etmeyenlerin ise her gün parça parça işten atıldığını belirten Gülüm, belediye yönetiminin sendika üyesi olmayan işçilerin mevcut ücretlerini kanuna aykırı olarak aşağıya çekmek istediğini de sözlerine ekledi.

Eylemde sık sık “Sendika hakkımız, direnerek alırız!” sloganı atıldı.

Açıklamanın ardından, sendika üyesi 30 işçi, Anayasa’daki sendikalaşma haklarının kullanımımın engellendiği gerekçesiyle, Esenyurt Belediye Başkanlığı yetkilileri Emin Batmazoğlu, Mustafa Karatay ve Numan Aladağ hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.(Kızıl Bayrak)