Home , Dünya , Esad’ın başdanışmanı Şaban: Özerklik, Suriye’nin bölünmesi demek

Esad’ın başdanışmanı Şaban: Özerklik, Suriye’nin bölünmesi demek

Haber Merkezi |20.02.2019|Moskova’da her yıl düzenlenen Valdai Tartışma Kulübü toplantısı sırasında Reuters’a konuşan Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın başdanışmanı Buseyna Şaban, “Özerklik, Suriye’nin bölünmesi demek. Suriye’nin bölünmesine gidecek bir yolu izlememiz mümkün değil” diyen Şaban, “Kürtlerin, Suriye halkının çok değerli ve önemli bir parçası olduğunu” da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den askerlerini çekme kararının ardından Rusya ve onun desteklediği Esad rejimiyle görüşmelerini sıklaştıran SDG (Suriye Demokratik Güçleri), sınırların rejim ordusu tarafından korunmasını istediği ancak ele geçirdiği bölgelerde özerk yönetim talep ettiği iddia ediliyor.

Geçen ay Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, “Kürtlerle yapılan görüşmeler konusunda iyimser olduğunu” söylemiş, “ülkenin her bir karış toprağını geri almak isteyen Şam’ın taviz vermesi için Kürtlerin mücadele etmesi gerektiğini” belirtmişti.

Güvenli Bölge’ye Rest

Şaban, Ankara’nın Suriye ve Rojava’da güvenli bir bölge kurulması ve denetiminin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolünde olmasına ilişkin, “bu fikir topraklara yasa dışı şekilde el konulması anlamına geliyor” dedi.

Şaban, “Türkiye, başkalarının topraklarını işgal etmek gibi yeni bir hevese kapılmış durumda. Bence Osmanlı Devleti’ni yeniden oluşturma hayalleri kuran bir Erdoğan’la karşı karşıyayız. Ancak bunu yapamayacak çünkü halkımız topraklarını korumaya hazır” ifadelerini kullandı.