DUİSBURG|04.11.2024| Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu’nun (ATİF) kurucu yedi derneğinden biri olan Gençlik ve Kültür Derneği 50. mücadele yılı vesilesiyle bir etkinlik gerçekleştirdi. 50. Yılda Birlikte Daha Güçlüyüz şiarıyla gerçekleştirilen etkinlik saat 14:30’da başladı.
1996 yılından beri aynı adreste faaliyetlerini sürdüren dernek lokalinde yapılan etkinlik, emperyalizm ve faşizme karşı mücadelede ölümsüzleşenler, Gençlik ve Kültür Derneği’nin kurucularından Hasan Saz, derneğin emektarları; Ayşe Saz, Ali Gedik, Çermo Dayı, Şıxo Akdemir, Derviş Akbulut ve Alim Böcek anılarına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Birlikte Mücadele Vurgusu
Almanca ve Türkçe moderatörlüğün yapıldığı etkinlikte Dernek Yönetim Kurulu (DYK) Başkanı’nın yaptığı konuşmada mücadele ve birlik vurgusu öne çıktı. Dernek Başkanı, “Bugün şu anda aramızda olan ve olamayan, Duisburg şehrinde mücadele eden çeşitli anti-faşist ve demokratik kurum ve kuruluşlara da çağrımızdır: Bu dernek bir demokrasi mevziisidir, gelin birlikte mücadeleyi ortaklaştıralım. Derneğimizin kapıları sizlere, yapacağınız etkinliklere ve halkımıza sonuna kadar açıktır” diyerek dernekte daha önce emeği geçenlere ise şöyle bir çağrıda bulundu: „50 yıllık mücadele geleneğine emek vermiş siz dostlarımızı, kendi yarattığınız bu değere sahip çıkmaya çağırıyoruz“.
Yaklaşık 120 kişinin katıldığı etkinlikte, DYK adına yapılan Almanca konuşmada ise Duisburg şehrinin anti faşist mücadele tarihine ve Gençlik ve Kültür Derneği’nin bu mücadeledeki yerine değinildi. Kobane’de ölümsüzleşen Suphi Nejat Ağırnaslı’nın, Tekirdağ F Tipi Hapishane’sinde 2006’dan bu yana müebbet hapis cezası ile tutsak olan Erdener Demirel’in, 7 Mart 2015’de Rojava Til Temir’de ölümsüzleşen Ivana Hoffman’ın bu dernekte anıları olduğuna ve iz bıraktıklarına, Duisburg şehrinin anti-faşist ve anti-emperyalist mücadelesinde yerlerine vurgu yapıldı.
ATİF ve Dernek Kurucu Üyeleri Anlattı
DYK konuşmasından sonra ATİF’in kurucu başkanı Osman Uludağ, ATİF’in ikinci dönem başkanı Nihat Bakış ve Duisburg Gençlik ve Kültür Derneği’nin kurucularından Hüseyin Söylemez birlikte sahneye çıktı.
Hüseyin Söylemez yaptığı konuşmada, 1974 yılında Duisburg’daki politik sürece ve derneği hangi şartlar altında kimlerle birlikte kurduklarına değindi. Daha sonra söz alan Osman Uludağ ve Nihat Bakış ATİF’in kuruluş sürecini anlattı. ATİF kuruluş öncesinde Duisburg’da gerçekleştirilen toplantılara ve Duisburg derneğinin önemini vurguladılar. Katılımcıların ilgiyle dinlediği konuşmalardan sonra sinevizyon gösterimine geçildi. Özellikle 1980 ve 1990’ların eylem ve etkinlik fotoğraflarının gösterildiği sinevizyon esnasında duygulu anlar yaşandı.
Etkinlikte YDG, Marx in Marxloh, MLPD ve DKP temsilcileri söz alarak derneğin 50. mücadele yılını selamladı.
ATİF eş başkanı Mansur Ozan iki dilde yaptığı konuşmada Almanya’da gelişen ırkçılığa, işten çıkartmalara ve savaş tehlikesine değindi. ATİK eş başkanı Süleyman Gürcan da uzun yıllardır faaliyet yürüttüğü Duisburg şehrindeki mücadele deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Etkinliğe ayrıca ATİK’e bağlı KulturFabrik Zürih Dernek Yönetim Kurulu yazılı bir mesaj gönderilerek 50 yıllık mücadele selamlandı.
Kültürel Etkinlik
Dernek üyelerinin kolektif hazırladıkları yemek arasından sonra kültürel etkinliğe geçildi. Bu bölümde Barış Yıldız, Erbane Grubu, Erdal Abacı ve Erdal Şengün sahne alarak çeşitli dillerden ezgi ve marşlar okuyarak dinleyicilerin beğenisi kazandı. Uzun yıllar dernekte emeği geçen eski faaliyetçilerin yoğun katılım sağladığı etkinlik yaklaşık dört saat sürdü ve çekilen birlik halayı ile başarıyla sonlandırıldı.
Kuruluş etkinliğinde YDG stand açarak 9 Kasım’da Frankfurt şehrinde gerçekleştirilecek Gençlik Kültür ve Sanat Festivali biletlerini sattı.