Home , Haberler , Diyarbakır kışlaya dönüşüyor

Diyarbakır kışlaya dönüşüyor

41913

Diyarbakır’da çatışmalı ortamın başlamasıyla birlikte güvenlikçi politikalar nedeniyle Diyarbakır kent merkezi yavaş yavaş kışlaya dönüştürülüyor. Son olarak adı Tahir Elçi Kent Ormanı olan bölge, Jandarma’ya devredilmişti. Çatışmalı ortamla birlikte eğitim ve sağlık merkezleri de polis karargahlarına dönüştü. Bu durum kaygıları artırırken, halk kent üzerindeki askeri ablukanın kaldırılmasını istiyor.
Özellikle Sur’daki çatışmalar nedeniyle sağlık merkezleri ve okullar polis karargahlarına dönmüş durumda. Son olarak Sur’da bir sağlık merkezinin karakola dönüştürüleceğine dair TTB’nin hazırladığı Sur raporunda üç Aile Sağlık Merkezinin 50 günden beri kapalı olduğu, Bağlar ilçesinde bulunan iki Aile Sağlık Merkezinin ise kapatılarak karakol yapılması için valilik tarafından girişimlerde bulunulduğu belirtilmişti. Edindiğimiz bilgilere göre henüz konuya ilişkin kesin bir karar yok. Ancak sağlık merkezlerine bu konuda adım atılacağı yönünde bilgi aktarıldığı da söylentiler arasında.

ELÇİ ORMANI MÜHİMMAT DEPOSU OLACAK

Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğine giderek, Kent Konseyi, Amed Ekoloji Meclisi gibi çok sayıda kurumun desteği ve önerisiyle belediye tarafından ‘Tahir Elçi Kent Ormanı’ adı verilen bölgenin 290 hektarlık parselini ‘atış alanı, mühimmat deposu ve lojman’ yapılmak üzere Jandarma Gene Komutanlığı’na devretmişti. Bölgenin kışla yapılmasının yaratacağı zararı Amed Ekoloji Meclisi’nden Önder Özbey gazetemize değerlendirdi. Özbey, “Öncelikle bu alan kentin bir hava koridorudur. Hakim bir tepedir ve yerleşim alanları fazladır. Kent içerisi duran bölgedir. Burası yaklaşık 10 yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından ve çeşitli kurumların desteğiyle ağaçlandırılıyor. Belediyenin bu konuda çalışmaları devam ediyor. Bu alanın şehrin içerisinde yer alan askeri bölgelerdeki güvenlik zayiatı dolayısıyla istendiği iddia ediliyor. Birkaç yıl sonra bu bölge şehri ikiye bölen bir kışla olacak. Kentin ortasında atışlar ve askeri faaliyetler yapılacak. Orada yapılmak istenen kışlada yeni atış poligonları, mühimmat deposu gibi yerlerin olması söz konusu. Bu tür bir yerin kent içerisinde olması kuşkusuz risklidir” dedi.

YAPILMAK İSTENEN KIŞLA SUR’DAN BİLE BÜYÜK

Yapılacak askeri kışlanın kent içerisinde büyük bir yere sahip olacağını vurgulayan Özbey, yapılacak kışla alanının 2 bin 900 dönüm, Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’un ise 1870 dönüm olduğunu belirtti. Özbey, “Şu an Diyarbakır’daki askeri alanlar 3 bin 40 hektar. Bir de şehir dışında askeri alanlar mevcut. Kent dışında yapılabilecek onca alan varken kentin orta yerine kışla yapılması kabul edilir değil. Biz kamuoyunu, buranın bir orman olması ve kamunun olması konusunda sahiplenmeye, destek vermeye çağırıyoruz. Ayrıca alınan bir karar ile bu orman Tahir Elçi anısına onun ismi verilerek yaşatılacak” şeklinde konuştu.

‘KENTİ KARAKOL GİBİ YÖNETMEK İSTİYORLAR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ramazan Kaval ise şunları söyledi: “Başbakan her fırsatta daha fazla karakol ve kalekol yapmaktan bahsediyor. Artık bunu hayata geçirmeye başlıyorlar. Bütün bunlar ne anlama geliyor; kenti bir karakolun içerisi gibi tasarlayıp, yönetmek isteği. Bu yaklaşım doğru değildir. Bağlar ve Sur’da kimi yerlerin karakola dönüştürüleceği bilgileri geliyor.

Ancak bu resmi bir karar değil. Sanırım önce kamuoyu tepkisini ölçmek için dillendirdiler. Ama tepki büyük, tepkilerin artması lazım. Karakol, kalekollar çözüm değil, çözümsüzlüktür. Kabul etmiyoruz.” Tahir Elçi Kent Ormanı’nın halkın sağlığı açısından önemli olduğuna vurgu yapan Kaval, “Hem orman hem de halkın tedavi edildiği sağlık merkezleri askeri kışlaya kurban ediliyorsa burada sağlıksız olan şey güvenlik politikalarıdır. Halkın sağlığını karşılarına alıp, karakol yapma isteği başka hiçbir yerde görülmemiştir. Tüm kamuoyunun buna karşı çıkması gerekiyor” diye konuştu.

‘OKULLAR ÖZEL HAREKATIN İŞGALİNDE’

Birçok okul, yurt gibi eğitim yerlerinin yıkıldığını ya da özel harekat polisleri tarafından kullanıldığını belirten Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı İkram Atabay, “Zaten eğitim devam etmiyor. Tahribat büyük boyutlarda. Ancak bu tahribatı sadece enkazlar üzerinden değerlendirmemek lazım. İnsanlar ölüyor, çocuklar ölüyor ve eğitim yarıda kesilmiş durumda. Çatışmalı süreç kentin tamamına yayılmış durumda. Devlet kurumları bir bir karakollara dönüştürülüyor. Bu giderek sorunu derinleştiriyor. Bu süreçte çaba gösterilecek şey, karakol güvenlik politikası değil, halkın eğitim ve sağlık hakkının sağlanması olmalıdır” diye konuştu.