Home , Haberler , DHL´de İşçi Direnişini Kırmak İçin Sahte Sendika

DHL´de İşçi Direnişini Kırmak İçin Sahte Sendika

TÜRKiYE | 04-01-2013 |İçerikTürk-İş’e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS), sendikal mücadele verdiği DHL Lojistik Hizmetleri A.Ş.’de, işveren 23 işçiyi işten attı. Ardından direniş başladı, direnişin ardından işçiler işlerine geri döndü.

Daha sonra 11 işçi işten atıldı. Sendika önderliğinde 11 işçi için 200 günü aşkın bir süredir şirketin Kıraç ve Gebze depolarında direniş sürüyor.

İŞVERENİN YENİ TAKTİĞİ

TÜMTİS Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “İşverenin tüm çabalarına karşın örgütlenme çalışmasının devam ediyor olması, direnişin ilk günkü kararlılıkla sürmesi ve DHL’nin dünyanın pek çok merkezinde protesto eylemlerinin hedefi haline gelmesi, işvereni sendikamıza karşı yeni hilelere başvurmak zorunda bırakmıştır” denildi.

Sendika bu yeni taktiğin ‚korsan sendika‘ olduğunu belirtiyor: “DHL LOJİSTİK A.Ş. işvereni, işçileri yanlış bilgi ile aldatarak HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı olarak yeni kurulan TAŞIMA-İŞ sendikasını, bu işyerindeki sendikal örgütlenme çalışmasının bölünmesi ve yenilgiye uğratılmasının aracı haline getirmek istemiştir. İşverenin ve şirket yöneticilerinin HAK-İŞ’e bağlı TAŞIMA-İŞ sendikasını işyerinde örgütlenmeye çağırması, dahası sendika görevlisi gibi hareket ederek işçileri kendi arabalarıyla notere götürüp TAŞIMA-İŞ’e üye yaptırması, hatta TAŞIMA-İŞ’e üye olmaya zorlaması, art niyetli bir girişimdir.”

5 ARALIK’TA KURULDU

Sendika, bu ‚korsan sendika’ya ilişkin ilginç noktalara işaret ediyor: “5 Aralık 2012’de HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı olarak kurulan ancak Türkiye’nin hiçbir yerinde örgütlülüğü bulunmayan TAŞIMA-İŞ, korsanca bir çalışma ile DHL işverenine hizmet etmektedir. HAK-İŞ Konfederasyonunun kendi web sitesinde dahi adı geçmeyen bu ‘sendika’nın Ankara, Samsun, Kocaeli ve İstanbul’da bulunan ‘il temsilcileri’, DHL’nin bu illerde bulunan yöneticileri vasıtasıyla işçileri zorla üye yapmaktadırlar.”

İŞVEREN SENDİKAYI ÇAĞIRDI

Bunun son örneğinin Ankara ve Samsun’da yaşandığını belirten TÜMTİS, “Sendikamıza düşmanlığı boşa çıkarılan DHL işvereni, HAK-İŞ’e bağlı TAŞIMA-İŞ sendikasını işyerine davet etmiş, davet etmekle kalmayıp önce Samsun’da daha sonra Ankara’da şirket müdürleri aracılığıyla işçileri zorla TAŞIMA-İŞ’e üye yapmışlardır. Daha sonra Samsun’da 18 işçi TAŞIMA-İŞ’ten istifa ederek sendikamıza üye olmuşlardır. Ankara’da ise, DHL müdürü, akşam saatlerinde işyerinde “Ya Taşıma’ya üye olursunuz ya da yarın işbaşı yapamazsınız” tehdidiyle işçileri Noter huzuruna götürme ihtiyacı bile duymadan bu sendikaya üye yapmıştır” dedi.

HAK-İŞ’E SESLENİYORUZ: İŞVERENİN TAŞERONU OLMAYIN!

İşverenin bu taktiğini “sendikasızlaştırma çabası” olarak değerlendiren TÜMTİS, Hak-İş’e şu çağrıda bulunuyor: “İşçileri bölmek ve sendikasızlaştırmak isteyen işverenin son olarak bir emek örgütünü bu oyununa alet etmesi bir onursuzluktur. Bir emek örgütünün bu oyuna alet olması da onursuzluktur. Türkiye’de DHL işçilerinin sendikalaşma mücadelesi ITF ve ETF aracılığıyla bütün Dünya işçilerinin gündemine girmiş, dikkatle takip edilmektedir. Sendikamızın yoğun çabası ve uluslararası dayanışma ile sona gelinen DHL örgütlenmesi sorununda HAK-İŞ’i sorumlu davranmaya davet ediyor, işverenlerin taşeronu olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Tüm bu girişimlere rağmen sendikamız, işçilerin sendikal mücadelesinin yanında olacaktır ve DHL’deki mücadelesini başarıyla taçlandıracaktır.” (Yurt)