Anasayfa , Dünya , Corona Salgını: Türkiye’de Son Durum

Corona Salgını: Türkiye’de Son Durum

Avrupa’da enfekte olmayan ülke kalmadı

Haber Merkezi | 19.03.2020 | Yeni tip koronavirüs olan Covid-19 vaka sayısı bugün dünyada 215 bini aşarken ölü sayısı da 8 bin 800’ü geçti. Bununla birlikte dünyada 84 bin 328 kişi virüsü tedavi ile atlattı. Corona virüsünün Avrupa’da tespit edilmediği tek ülke olan Karadağ’da da iki hastaya Corona virüsü tanısı konulurken böylelikle Avrupa’da Corona virüsü tanısı konulmayan ülke kalmadı. Öte yandan aşı bulma çalışmaları da çeşitli ülkeler tarafından devam ediyor. DSÖ tarafından pandemi olarak tanımlanan yeni tip Corona virüsü (Covid-19) nedeniyle Türkiye’de de can kaybı yaşandı.

Türkiye’de 191, Kuzey Kıbrıs’ta 20 vaka

Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanı Ali Pilli, gözetim altında tutulan 13 Alman turistte virüsün görüldüğünü ve vaka sayısının 20’ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Pilli, KKTC’de ilk vakanın görüldüğü Alman turistin en yakınındaki gruptan 39 kişiye test yapıldığını ve 13’ünün pozitif çıktığını söyledi.

T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Türkiye’de bir kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Koca, 93 kişide daha vaka tespit edildiğini duyurdu. Böylece Türkiye genelinde Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 191’e, ölü sayısı 2’ye yükseldi. Twitter’dan açıklama yapan Koca’nın mesajı şöyle: “61 yaşında erkek bir hastamızı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün sonuçlanan testler, tedbirlerin çok zorunlu olduğunu gösteriyor. Tanı konup tedavilerine başlanan 93 yeni vakamız var. Hasta sayımız 191’e ulaştı. Riskin önünü birlikte keselim.”

Bugün, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de koronavirüsün seyrinden ve devlet olarak attıkları adımlardan bahsetti. Türkiye’nin tedbirleri süratle aldığını söyleyen Erdoğan, 65 yaş üstü herkese ücretsiz kolonya ve maske dağıtacaklarını belirtirken, konut kredisiyle ilgili teşvik ve kredi limitlerinin artırılacağı söylemleri dikkat çekti.

Salgından yoğun olarak etkilenen ülkelerde çeşitli önlemler alınırken Türkiye’de de bazı kısıtlamalara gidiliyor. Birçok Avrupa ülkesine sınırlar kapatılırken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Yurt dışından gelen vatandaşlara, Z03.8 ve Z03.9 (hastalık şüphesi) tanıları halinde tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat, iş göremezlik raporu verilebilecek ve iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak.” ifadesini kullandı. Buna göre, salgın tehdidi geçene kadar, zorunlu haller dışında, hane ziyaretleri ertelenecek, sosyal yardım başvuru sahipleri ile toplu görüşme yapmaktan kaçınılacak. Aşevlerinin servis usulü yemek hizmetleri, imkanlar dahilinde, muhtaç vatandaşlara evlerinde ya da vatandaşlar tarafından getirilecek tencerelere doldurulmak suretiyle sürdürülecek.

İçişleri Bakanlığı, “Koronavirüs ile ilgili sosyal medyadan topluma korku ve endişe veren 93 şüpheli tespit edildi, bunların 19’u gözaltına alındı.” açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Coronavirüs konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile 81 ilde, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacak. STK’ların genel kurulları, eğitimleri ve toplantıları ertelenecek.

“Ambulansı Çamaşır Suyuyla Temizliyoruz”

Alınan önlemler ve toplumsal yaşamda yapılan düzenlemeler hekim ve sağlık çalışanları açısından yetersiz kaldı. Doktorlar, sağlık emekçileri ve sağlık örgütleri birkaç gündür yaptıkları açıklamalar ve paylaşımlarla hastanelerde yeterli önlemlerin alınmadığını, çalışanların gerekli ekipmanlara sahip olmadığını, iş yükünün giderek arttığını söyledi.

bianet’in haberine göre, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, taleplerinin güncelliğini koruduğunu ve hastanelerde sağlık çalışanlarının “ciddi bir risk altında” olduğunu söylerken, İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil bölümünden bir doktor ve Ankara’da 112’de görev yapan bir sağlık çalışanı virüsün Türkiye’ye geldiği andan itibaren bölümlerindeki tanıklıklarını anlattı. Erden, “Hastaneler hazırlıklı değil. Çünkü buna dönük ciddi bir eylem planı yapılmadı ve sağlık çalışanları şu anda tamamıyla risk altında çalışıyorlar. Kronik hasta, emziren, hamile, 60 yaş üstü ya da engelli sağlık çalışanı arkadaşlarımızın da Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre idari izinli sayılmaları gerekirken izinler iptal edildi ve bu arkadaşlarımız şu anda daha fazla risk altında alanda aktif olarak çalışıyorlar. Alanda zaten ciddi bir iş yüküyle ağır çalışma koşullarında görev yapıyorduk. Bugün salgınla beraber çalışan eksikliğini çok daha derin yaşıyoruz, çok daha fazla iş yükümüz var. Neredeyse bütün hastanelerde sağlık çalışanlarının uygun, koruyucu ekipmanı yok. Bırakın kaliteli ekipmanı en basit cerrahi eldiven ve cerrahi maske bile yok, sayıyla veriliyor. Hangi hastanede ne kadar vaka olduğu bilgisinin de sağlık çalışanlarından saklanmaması gerekiyor. Sağlık çalışanlarıyla bu bilgi paylaşılmalı ki kendilerini daha özenli korusunlar.” ifadelerinde bulundu.

Ankara 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde çalışan C.A. “Bize normal gömlek ve standart maskeler verildi. Koruyucu gözlük 112 bünyesinde yok. Gözlükleri çamaşır suyuyla silip daha sonra suyla durulayıp sonra kurulamamız yönünde talimat geldiği söylendi. Normalde gözlükler de dahil olmak üzere her biri tek kullanımlık. Hatta saatlik veya dakikalık kullanım süresi olan ekipmanlar. Bize ise bir sonraki vakada kullanmamız söyleniyor. Malzeme teknik bölümüne gitmişken temizlik için ne yapmamız gerektiğini de sorduk. Bizim normalde bu viral enfeksiyonlar, bakteriyel vakalar için bir ışın temizleme cihazımız var diye biliyoruz. Aracın temizlenmesi için onun kullanılmasını talep ettik. Onun bir işe yaramadığını, çamaşır suyuyla temizleyip, havalandırıp devam etmemiz gerektiğini söylediler.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki sağlık çalışanları yaptıkları açıklamalarda yeterli miktarda malzeme bulunmadığına ve test yapılmadığına dikkat çekiyor. Aynı zamanda test uygulanan hastaların aktarımlarına göre test sonuçlarının verilmesi günleri buluyor.

Emekçilere ücretsiz izin ve işten çıkarma

İstanbul’da Eminönü, Mısır Çarşısı, Beyoğlu gibi turistlerin yoğun olduğu bölgeler boş kalırken toplu taşıma kullanımında da ciddi oranda bir düşüş gözlemlendi. Belirlenen yerler ve kamu kuruluşları çalışanları dışında emekçilerin ne yapacağı ise muğlak durumda. Birçok işletme çalışanlarını ücretsiz izne çıkarırken bazıları da izin verdikleri çalışanlarının yıllık izninden düşüyor. İstanbul’daki otellerde koronavirüs nedeniyle doluluk oranları azalmış durumda. Bununla birlikte çalışan otel işçileri hem ilave riskler altında çalışıyor hem de işlerin azalması nedeniyle ücretsiz izin veya işten çıkarılmayla yüz yüze kalıyor. Intercontinental, İstanbul Hilton, Fairmont, Marriott, Grand Hyatt Otel gibi büyük sermaye sahipleri çalışanlarına yıllık izin dayattığı ve birçok işten çıkarma yaşandığı işçiler tarafından kaydedildi. Sokak satıcıları, küçük işletme sahipleri iş yapamadığı için iş yerlerini kapatıyor. Yine, Türkiye koşullarında güvencesiz çalışan-uzaktan çalışma koşulu bulunmayan binlerce emekçinin bu süreçten en çok etkilenen sınıf olacağı öngörülüyor.