Anasayfa , Haberler , Çorlu'daki İşçilere ATİK'ten destek ziyareti

Çorlu'daki İşçilere ATİK'ten destek ziyareti

İSTANBUL | 26 – 02 – 2011 | Enternasyonal sempozyuma katılan ATİK Delegasyonu, Çorludaki direniş çadırını ziyaret etti. Hava koşullarına rağmen işçiler ve delegasyon arasındaki sohbet, direniş ve destek sözleri yürekleri ısıttı.

Delegasyon, Cuma günü DDSB’nin (Devrimci Demokratik Sendikal Birliği) ve TMMO (Türkiye Mimar ve Mühendisler Odasında) düzenlediği toplantıda Desa ve Grup Suni Deri’deki direniş kampanyalarının daha verimli yürütülmesi için daha nelerin yapılabileceği üzerinde tartışmalar yaptı. Bu toplantının daha da genişletilmesi ve farklı Sendika ve kurumlarında bu kampanyaya dahil edilmesi üzerinde ortaklaşıldı.

ATİK Delegasyonu Cumartesi 21 Şubatta saat 9.00 da Deri-İş genel merkezinde kahvaltıda buluştu. Kahvaltı sonrası Deri-İş çalışanları tarafından Desa ve Grup Suni Deri’deki gelişmeler hakkında bilgilendirme yapıldı. Sonrasında ise delegasyon Çorluya doğru yola cıktı. Saat 16.30 dolaylarında Grup Suni Deri’nin önünde direnişçilerin çadırına ulaşan delegasyon, çok soğuk ve sert hava koşullarında, sobanın ve direnişçilerin sıcaklığı ile ısındı. Yapılan sohbetlerde işçiler, çok kararlı olduklarını ve sonuna kadar direnişi sürdüreceklerini söylediler. Delegasyon, çeşitli sorular sorarak süreci öğrenme ve kavramaya çalıştı. Direnişçilerle ayrıca bir röpörtaj yapıldı.

Bu görüşmelerle birlikte içilen çadır çayı ve yapılan sohbetler bir anda ortamı ısıtmıştı. Direnişçiler ve delegasyon kaynaşmıştı bile. İşçiler, çadırlarının 6 kez yıkıldığını ve bir kez de yakıldığını belirterek, her defasında daha kararlı bir direniş sergilediklerini anlattılar. Patron ve adamları tarafından ‘bu direnişi devam etmeleri halinde başlarına çok kötü şeyler geleceği’ şeklinde tehdit edildiklerini anlatan işçiler, korku ve sindirme yoluyla, baskı altına bırakıldıklarını ve direnişin kırılmaya çalışıldığını söylediler. Fakat tüm bu baskılara boyun eğmeyeceklerini, kazanana kadar direneceklerini ve sendika haklarının en demokratik hak olduğunu vurguladılar. İşçiler, bu hakkı mutlaka alacaklarını belirttiler.

Direnişçiler delegasyonu ise daha fazla onların sesi ve kulağı olmaya, direnişlerine destek sunmaya ve bunu her tarafa yaymaya çağırdılar. Özellikle Avrupa’daki sendikalarla ortak kampanyaların ele alınması gerektiğini belirten işçiler, delegasyonun onları ziyaret etmesine çok sevindiklerini ve yalnız olmadıkların hissettiklerini belirttiler.

Bir delegasyon temsilcisi ise cevaben direnişi her şekilde destekleyeceklerini ve bu direnişler için Avrupa’da kampanyalar yürütüleceğini anlatarak, ‘sizin işyerinizle Avrupa’da dayanışma ağları oluşturacağız, sendikal haklara yönelik saldırıları gündemleştireceğiz ve önümüzdeki süreçte farklı protestolar yapacağız’ sözünü verdi.

Yakalan bu sıcak ortamdan ayrılmak istemese de, delegasyon işçilerle vedalaşarak saat 18.30 da direniş çadırından çıktı.