Anasayfa , Avrupa , Branau'da neo-nazilere karşı yürüyüş gerçekleşti

Branau'da neo-nazilere karşı yürüyüş gerçekleşti

branauyuruyusBRANAU | 21 – 04 – 2009 | 18 Nisan günü Avusturya’nın Braunau kentinde ‘Faşizme ve Irkçılığa izin vermeyeceğiz’ sloganıyla, her yıl organize edilen ortak yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşte bu yıl, son dönemde şehirde gelişen neo-nazi örgütlenmesi ve Avusturya’da özellikle göçmenler üzerinde etkisi ağırlaşan mali kriz gündemleri öne çıkarıldı. Yürüyüşte ATİGF-YDG ve İLPS bayrakları dikkat çekti.

Yürüyüşte ilerici, devrimci, demokrat ve anti-faşist güçler, bölgede neo-nazilerin örgütlendiği NVP’nin (Milliyetçi Halk Partisi)  yasaklanmasını talep ederek, Braunau kentinde faşistlere geçit vermeyecekleri mesajını verdiler. 300 kişinin katıldığı yürüyüşe ise Branau halkı ilgi göstererek, göstericilerin tavrını destekledi.

branauyuruyus2Branau’da şehrinde göçmenlerin yoğun oluşu ve şehrin Almanya sınırında olması bu gündemleri daha da önemli kılıyor. Mali kriz, sosyal yıkım pakketlerinin parlementodan geçtiği, işşizliğin arttığı, göçmenlere, ilticacılara yönelik ırkçı yasaların çıkartıldığı bu günlerde, emekçi, öğrenci ve öğretmenlerin açık tepki göstermesiyle Avusturya gündemini işgal ediyor. 

Diğer taraftan neo-naziler bu krizin sorumlusu olarak göçmenleri suçluyor ve ırkçı eylemleri artırıyor. En son KZ-Mauthausen esir kampında faşist semboller çizilmiş, ilericilerin ve devrimcilerin faşizmi her yıl lanetlediği bu kampa yazılamalar yapılmıştı. Yeni bir adım olarak neo-naziler NVP (Milliyetçi Halk Partisi) adı altında örgütlenerek Branau’da yürüyüş izni istediler.

branauyuruyus3İlerici, devrimci ve demokrat çevrelerin tepkisiyle karşılaşan ve Avusturya kamoyununda ciddi gündem olan bu durum, Braunau Belediyesinin yürüyüşe izin vermemesiyle birlikte neticelenmiştir. Açıktan nazi propagandası yapmalarına rağmen Braunau Belediyesinin izin vermeme nedeni ise NVP’nin ‘yabancılar aleyhinde gösteri ve açıklamalar yaptığı’ şeklindedir. Aynı parti bu kez de 1 Mayıs günü için Linz şehrinde yürüyüş başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Sık sık ‘Hoch die Internationale Solidarität’, ‘Solidarität heißt Widerstand kampf dem Faschismus in jedem Land’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Brecht die Macht der Banken und Konzerne’, ‘Yaşasın Devrimci Dayanışma’ sloganlarının atıldığı yürüyüş katılan örgütlerin konuşmalarıyla sona erdi.