Anasayfa , Haberler , ‘Beşir Atalay buyurdu! Gazetemiz İşçi-Köylü toplatıldı!’

‘Beşir Atalay buyurdu! Gazetemiz İşçi-Köylü toplatıldı!’

TÜRKİYE | 30 – 06 – 2010 | İşçi-Köyle gazetesinin 68. Sayısı, ‘17’ler Anıldı’ ve ‘Vartinik kıvılcımını yangına çevireceğiz!’ başlıklı yazılar gerekçe gösterilerek toplatıldı. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi bu yazılarda terör örgütünün propagandasının yapıldığı, suçu ve suçluyu övdüğü iddiasıyla, dağıtım ve satış yasağı koydu.

İşçi-Köylü ise yaptığı açıklamada birçok gazetede PKK yöneticileri röportajların yayımlandığı ve ceza almadığını, TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Siyasi Komiseri ve Bölge Komutanı ile röportajın toplantılmaya gerekçe olarak gösterilmesini ikiyüzlülük olarak değerlendirdi.

İşçi-Köylü ve Partizan Dergisi imzalı açıklamanın tümü şöyle:

Devrimci-sosyalist ve yurtsever basın üzerindeki baskılar son günlerde dozu giderek yükselen çatışmalarla birlikte yeniden artmaya başladı.

Devrimci-sosyalist yurtsever basının sesini kısmak ve kitlelerle ulaşmasını engellemek için gazeteleri kapatan, çalışanlarını gözaltına alan- tutuklayan, dağıtımını engelleyen egemenler tüm bunlara rağmen bu isyan çığlığını susturamadı.

İşçi ve emekçilerin, ezilenlerin mazlum Kürt ulusunun ve çeşitli milliyetlerden azınlıkların sesi ve soluğu gazetemiz İşçi-Köylü’nün 25 Haziran–8 Temmuz 2010 tarihli 68’nci sayısı toplatıldı.

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gazetemizin 68’nci sayısının 6. sayfasında “17’ler anıldı” başlıklı yazı ile 15-16’ncı sayfalarda yayınlanan yazılarda terör örgütünün propagandasının yapıldığı, 11. sayfada ise suçu ve suçluyu övücü açıklamalarda yer verildiği iddiası ile Basın Kanunun 25/2–3 Maddesine dayanılarak gazetemizin tüm nüshalarına el konulmasına, dağıtım ve satış yasağının uygulanmasına karar verildi.

Gerekçe olarak sunulan yazılardan biri olan “17’ler anıldı” başlıklı yazıda 17 Haziran 2005 tarihinde Dersimin Mercan vadisinde şehit düşen 17 MKP şehidini anma eylemlerine yer verilirken, 11. sayfada yaşamı ve mücadelesi ile Dersim halkı tarafından ‘Kureyş’ olarak anılan Hayrettin Bakışın yaşamı bir yoldaşının kaleminden anlatılmaktadır.

Gazetemizin 15-ve 16’ncı sayfalarında yer alan ve toplatmaya gerekçe olarak gösterilen yazılardan biri de ilk bölümü geçtiğimiz sayı yayınlanan “Vartinik kıvılcımını yangına çevireceğiz!” başlıklı TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Siyasi Komiseri ve Bölge Komutanı ile yapılan röportajdır.

Yakın zamana kadar birçok burjuva basında PKK yöneticileri ile çeşitli röportajlar yayınlanmış ve bunlara hiçbir ceza ve toplatma verilmemiş iken, Demokratik Halk Devrimi için savaşan TKP/ML TİKKO gerillaları ile yapılan röportaj gerekçe gösterilerek gazetemize ceza verilmiştir. Tam bir iki yüzlülük örneği olan bu karar devletin basın özgürlüğünden ne anladığını da göstermektedir.

Gazetemiz hakkında verilen kararın Beşir Atalay’ın basın patronları ile yaptığı toplantının ve Cumhurbaşkanı Abdullah Başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesinin ardından gelmesi de sansür için düğmeye basıldığını göstermektedir.

Sonuç bildirgesinde açıklanan “Basın-yayın organlarının terörle bağlantılı haberlerde halkı bilgilendirirken terör örgütünü farkında olmadan cesaretlendirici duruma düşmemeleri için daha duyarlı davranmaları gerektiği” ifadesi ile devrimci-sosyalist ve yurtsever basına yönelik sansürün de işareti verilmektedir. Nitekim aynı röportajlar bir önceki sayımızda yayınlanmasına rağmen herhangi bir toplatma kararı gelmez iken Güvenlik Zirvesi ve Beşir Atalay’ın açıklamaları sonucu gazetemiz yayınlanır yayınlanmaz toplatma ve dağıtım yasağı getirilmiştir.

AKP eliyle gündeme getirilen ve büyük bir sahtekârlıkla yürütülen gerçekte Kürt halkının kazanılmış tüm değerlerinin ve gerillanın tasfiyesinden başka bir anlamı olmayan açılım iflas etmiştir. Takılan sahte maskeler ve tüm makyaj dökülmüş devletin gerçek yüzü tüm açıklığı ile yeniden ortaya çıkmıştır. Devrimci-sosyalist ve yurtsever basın ilk olarak susturulması gerekenler olarak görülmektedir.

Ne var ki tüm basılara engellemelere karşın isyan türkümüzün işçi sınıfı ve emekçilere ezilen Kürt ulusuna ulaşması engellenemedi. Bugünde engellenemeyecektir!