Anasayfa , ATİK , ATİK: “Türkiye’deki Metal İşçilerinin Direnişini Destekleyelim!” TÜR | ENG | GER

ATİK: “Türkiye’deki Metal İşçilerinin Direnişini Destekleyelim!” TÜR | ENG | GER

Türkiye’deki Metal İşçilerinin Direnişini Destekleyelim!

Türkiye’de Metal alanında çalışan ve yaklaşık 130 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmede sonuç alınamayınca, işçiler direnişi genel grevle büyüteceklerini kamuoyuna duyurdular. Türkiye’deki metal işçilerini kapsayan toplu sözleşme süreci, uzun zamandır devam etmekteydi. İşverenlerin üç yıl için verdikleri yüzde 8 zam oranı, enflasyonun çok altında olduğundan sendikalar bu zammı kabul etmeyerek uyarı grevlerine başladılar. Bunun üzerine işveren zam oranını yüzde 10’a çıkartsa da, bu da enflasyon oranının altında kaldığından sendikalar bunu da kabul etmediler… Çünkü; Türk Metal ve Özçelik-İş ilk 6 ay için yüzde 26, Birleşik Metal-İş ise aynı süre için yüzde 34 ücret artışı talep etmektedir.

İşveren Lokavt Kararıyla İşçilerin Direnişini Engellemeye Çalışmakta!

Toplu iş sözleşmeleri tıkanıp, atanan arabulucu da sorunu çözemeyince, işçiler metal iş kollarının yoğun olduğu şehirlerde yüzbinlerin katıldığı miting ve yürüyüşlerle metal iş verenleri protesto ettiler. Buna karşın Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), greve çıkan işçileri toplu işten çıkışlarla tehdit  etmektedir. MESS, işçilerin greve gitmesi durumunda Lokavt ilan edeceğini açıkladı. Lokavt; greve giden işçileri toplu işten çıkartma, iş sözleşmelerinin askıya alınması tehdididir. Bu da greve gidecek işçiler üzerinde baskı kurarak, işten çıkartma tehdidiyle, her türlü olumsuzluğa boyun eğerek çalışmaya zorlamaktır. Aralarında Türk Traktör, Ford Otomotiv, Aygaz, TOFAŞ, Borusan Mannesman, ve Otokar’ın da bulunduğu, işverenleri temsilen Metal Sanayiciler Sendikası’nın bu tehdidine karşı işçiler, greve gitmekte kararlı olduklarını bir kez daha yenilediler.

5 Şubat Metal İşçilerinin Direniş Günü Olacaktır!

İşverenlerin tüm tehditlerine karşın işçiler greve gitmede kararlılar. İşçiler direnişlerini 5 Şubat’ta grevle büyüteceklerini şimdiden ilan etmekteler. Çeşitli şehirlerde uyarı grevleri ve sokak eylemleriyle süren direnişi, grevle daha da büyütme kararı alan işçilerin bu kararlı duruşunu zirveye taşımak için, işçi dayanışmasının geliştirilmesi çağrısı yapılmaktadır.

Avrupa’da Metal İşçisi Arkadaşlarımızla Dayanışmayı Büyütelim!

Avrupa’da başta metal iş kolunda çalışan işçiler ve sendikalar olmak üzere, tüm işçilerin Türkiye’deki metal işçileriyle dayanışmayı büyütmeleri, günümüzde önemli bir yere sahiptir. AKP hükumetinin iktidara gelmesiyle birlikte işçilere yönelik çeşitli şekillerde süren saldırılar, direnişler döneminde daha da katmerleşerek devam etmektedir. Erdoğan önderliğindeki AKP hükumeti sürecinde; onlarca grev yasaklanmış, yüzlerce işçi önderi göz altına alınmış, işçilerin barış talepleriyle sokağa çıkmaları bombalanarak yüzü aşkın işçi katledilmiş, binlerce işçi iş “kazalarında” yaşamlarını yitirmiştir. Kısacası Metal Sanayicileri Sendikası’nın, işçilerin zam taleplerini Lokavt tehdidi ile bastırmaya çalışmaları, mevcut iktidarın tavrı olarak anlaşılmalıdır. Fakat nasıl ki 2015’de metal işçileri tüm yasaklara rağmen greve gitmede kararlı duruş sergilediyseler, bugün de inanıyoruz ve güveniyoruz ki; işçiler en demokratik hakları olan grev hakkını kullanacaktırlar. Saldırılar, onların haklı mücadelesini engelleyemez.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) olarak, direnen metal işçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu, onların direnişinin direnişimiz olduğunu yeniliyor, Avrupa’daki tüm işçileri, Türkiye’deki metal işçilerinin direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz. 

Yaşasın işçilerin birliği ve mücadelesi!
Yaşasın Türkiye metal işçilerinin direnişi!
Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!

ATİK- Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu

PDF: 

ATİK- Support the Resistance of Metal Workers in Turkey!
ATİK – Solidarisieren wir uns mit dem Kampf der Metallarbeiterinnen in der Türkei!
ATİK- Türkiye’deki Metal İşçilerinin Direnişini Destekleyelim!