Home , Dünya , Amnesty: Suudi Arabistan’daki idamlar Kral Salman bin Abdulaziz döneminde arttı

Amnesty: Suudi Arabistan’daki idamlar Kral Salman bin Abdulaziz döneminde arttı

Unknown-1Batılı ülkelerin halen Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden olan Suudi Arabistan’daki idamlar ve uygulanan vahşi yöntemlerde yeni Kral Salman bin Abdulaziz ile artış yaşandığı bildiriliyor. Yayınlanan bir raporda, birçok yabancının da tercümansız ve uluslararası standartlara uymayan mahkemelerde idam cezası aldığı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan rapora göre, Suudi Arabistan’da son bir yılda 175 kişi idam edilirken, bu kişilerin yarıya yakınını yabancılar oluşturuyor. Amnesty, yüzde 40‘ı uyuşturucu ticaretiyle suçlanan bu kişilerin uluslararası standartlara uymayan ve tercümanın dahi olmadığı bir yargılamayla idama mahkum edildiler.

Amnesty raporunda, Ağustos 2014 ile Haziran 2015 arası dönemde 175 kişinin idam edildiği kaydedilirken, Türkiyeli Ali Ağırdaş’ın idamına dikkat çekildi. Raporda, geçtiğimiz yıl 19 Ağustos’da idam edilen Ağırdaş’ın tercüman dahi bulunmayan bir ortamda imzalatılan bir belgeyle idamına yol açıldığına işaret edildi.

YENİ KRALLA BİRLİKTE İDAMLAR ARTTI

Af Örgütü, 1985 yılından bu yana Suudi Arabistan’da idam edilen kişilerin sayısının 2 bin 200 olduğu ve idamların Kral Salman’ın Ocak ayında başa geçmesi ardından arttığı vurgulandı. Raporda, suç işlediği esnada reşit olmayan veya akli dengesi bozuk kişilerin dahi idam edildiği kaydedilirken, Suudi Arabistan’ın Batılı ülkelerin halen en önemli müttefiklerinden biri olduğu da hatırlatıldı.

İdam edilenler arasında ‘cadılık’ ile suçlananların da olduğunu belirtildiği Amnesty raporunda, İslam dinini terk edenler ya da evlilik dışı cinsel ilişkiye giren kişilerin dahi idamı eleştirildi.

Raporda ayrıca idamların çoğunun sokak ortasında yapıldığı, kılıç ya da kurşuna dizme yöntemlerinin uygulandığı bilgisi verildi. Amnesty raporunda, idam edilen bazı kişilerin cesetlerinin ‘ibret olması’ amacıyla kamuya açık alanlarda asıldığına da yer verildi. (ANF)