Home , Haberler , Amed de yer gök Newroz

Amed de yer gök Newroz

amed_13Amed Newroz’u, olumsuz hava koşullarına rağmen coşkusundan hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. Yağışlı ve soğuk havaya rağmen alana gelişler devam ediyor. Alanın birçok yerinde gençler yaptıkları kulelerle PKK ve YPG bayrakları asarken, alandaki her yaştan insanın elinde PKK, KCK, YPJ, YPG ve HPG bayrakları dalgalanıyor.
Alanın birçok yerinden de sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla yapılan uçurtmalar, gökyüzünü de Newroz coşkusuyla buluşturdu. Polisler alandan uzak bölgede konuşlandırırken, alanın üzerinde polis helikopteri geziyor.
Alanda Amed, MAraş, Elbistan’dan gelen partizan kitleside yerini aldı.
Artvin, Niğde, Isparta ve Osmaniye gibi Türkiye’nin değişik kentlerinden HDP il örgütleri alanın dört bir yanında pankartlar açtı. Artvin’den gelen bir grubun Lazca „Hozaik, hakborat, akwat em wêrane“ yazılı pankartı açtığı görüldü. Yine alanın dört bir yanında başta Kobanê ve Şengal direnişini sahiplenmeyi içeren mesajlar olmak üzere çeşitli taleplerin ve mesajların yer aldığı pankartlar açıldı.
Saygı duruşunun ardından ilk olarak Tertip Komitesi adına DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, açılış konuşmasını yaptı.
Şimşek, „Kürdistan halklarının Newroz’u kutlu olsun“ diyerek milyonların Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başladı. 2015 Newroz’unun tarihi bir Newroz olduğuna vurgu yapan Şimşek, „Artık yeter Önder Apo’ya özgürlük“ diyerek, Newroz’u Şengal ve Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlere adadıklarını belirtti. „Önderliğimizin özgürlüğü halkımızın mücadelesi ve birliği ile gelecektir“ diyen Şimşek, özgürlüğün Kürdistan topraklarından yeşermeye başladığını söyledi.
pzn amedŞimşek’in konuşmasının ardından tarihi Newroz’a gönderilen mesajlar okundu. Güney Kürdistan Hükümeti Başkanı Neçirvan Barzani gönderdiği mesajda, 2015 Newroz’unun Kürt Ulusal Birliği’ne vesile olmasını diledi. Dünyanın dört bir tarafından gelen Newroz mesajlarıyla Newroz kutlanırken, dört parça Kürdistan’dan mesajların gönderilmesi dikkat çekti. Şengal Êzidî Halk Meclisi’nden gelen mesajı ise halk alkış ve „Biji Berxwadan Şengal“ sloganlarıyla karşıladı.
Daha sonra tarihi Newroz’a konuk olan aralarında gazeteci, aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, siyasetçi, diplomat, parlamenterlerin de bulunduğu 437 konuğun isimleri bir bir anons edildi. Kobanê ve Şengal’den gelen konuklar, „Bugün Amed Kobanê’dir, Şengal’dir“ şeklinde anons edildi. Konukların anons edilmesinin ardından MKM Dünya Devrim Şarkıları Korusu sahne alarak, dünya devrim mücadeleleri üzerine bestelenen parçaları seslendirmeye başladı. Koro, parçalarını tüm Kürdistan ve devrim şehitleri için seslendirdi.
„Öcalan’a özgürlük“ şiarıyla Cizre’den yola çıkarak Diyarbakır’a ulaşan yürüyüşçülerin alana girişi sahneden anons edilirken, yürüyüşçüler büyük bir coşku ile karşılandı.
Büyük coşkunun yaşandığı alanda platform önüne kurulan barikatlar ise, her yıl olduğu gibi bu yıl da daha ilk saatlerde aşıldı ve barikatlar kaldırıldı. Barikatı aşan binlerce kişi alanın önündeki alana geçerken, yer yer izdiham yaşandı.
Binlerin barikatı aşması üzerine sahneden de „7 Haziran’da da barajları yıkacağız söz mü? „anonsuna milyonlar da „evet“ diyerek karşılık verdi.
Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, konuşmalarını yapmak üzere sahneye çıktı.
Eş başkanların Kürtçe yaptıkları konuşmaların ardından sanatçı Rodi, sahne aldı.

Rodi’nin seslendirdiği parçaların ardından Irak Kürdistanı’ndaki 7 siyasi parti adına konuşan Rêkar Ahmet, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele çağrısı yaptı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bir an önce özgürlüğünün sağlanmasını istediklerini belirten Rêkar Ahmet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, Kürt sorununun kalıcı çözümü ve Demokratik Diyalog ve Müzakere Süreci’nde üzerine düşen sorumlukları yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Protokoldeki konukların ise kendilerine ayrılan bölümde oturmak yerine kutlama boyunca sahnede seslendirilen parçalar eşliğinde halay çekmesi dikkat çekti.

Tarihi Kobanê direnişi hatırlatılarak sahneye davet edilen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, dakikalarca süren alkış ve sloganlarla sahneye çıktı. „Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük tutsaklarının Newroz’unu kutluyorum“ diyerek sözlerine başlayan Abdullah, 2015 Newroz’unun direniş Newroz’u olduğunu ifade etti.

Newroz şehitleri şahsında tüm Rojava ve Kürdistan şehitlerini anarak konuşmasını sürdüren Abdullah, „Rojava devrimi insanlık devrimidir. Bu yüzden enternasyolist şehitlerimiz insanlık şehitleridir“ diyerek, Rojava devriminde yaşamını yitirenlerin ailelerini selamladı.

Hêsekê’deki saldırıda yaşamını yitirenleri anan Abdullah, „Hiçbir güç Newroz’un ateşini hiçbir saldırıyla zayıflatamaz. Bugün başta Kürt halkı olmak üzere bölge halkları üzerindeki saldırılar Kobanê ve Suruç’taki direnişlerle boşa çıkartılmıştır“ dedi.

Kobanê, Kerkük ve Şengal’de insanlığı savunan savaşçıların da Newroz’unu kutlayan Abdullah, „Çözümün yolu demokratik siyaset ve barış yoludur. Sayın Abdullah Öcalan’ın başlattığı yol çözüm yoludur. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için Öcalan’ın sunduğu çözüm projesidir“ ifadelerini kullandı. 

Abdullah’ın ardından, 14 Mart’ta Cizre’den „Öcalan’a özgürlük“ talebiyle Diyarbakır’a doğru yürüyüşe geçen eylemciler sahneye çıktı.

Yürüyüşçüler „Botan Önderliğinin özgürlüğü için yürüyor“ pankartı açarken, alandan dakikalarca „Biji Serok Apo“ sloganları yükseldi. Dakikalarca süren alkış ve sloganlı karşılamanın ardından DBP Şırnak İl Eş Başkanı Salih Güleç yürüyüşçüler adına konuştu.

Daha sonra Özgür Kadın Kongresi ( KJA) adına Elif Kaya konuşma yaptı.

Kaya, “ Toplum içerisinde kadın özgür değilse o toplum da özgür değildir. Özgürlük ateşten bir parçadır. Özgürlüğe sevdalı olanlar bu yükü kaldırabilir. Zilan, Viyan, Semaların Arin Mirkanların özgürlük mücadelesi bugün büyüyerek devam ediyor. Sakinelerin başlattığı özgürlük mücadelesi bu yıl KJA ile vücut buldu“ şeklinde konuştu.

Cömert’in seslendirdiği parçaların ardından DTK Eş Başkanı Selma Irmak, konuştu. „Newroz yeni gündür, Newroz diriliş bayramıdır. Newroz’unuz kutlu olsun“ diyerek halkı selamlayan Irmak, Demirci Kawa’nın zalim Dehaq’ın zulmüne karşı yaktığı ateşin bugün alanlarda harlandığını ifade etti.

DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’de sergilenen direnişe dikkat çeken Irmak, „Kapitalizmin çocuğu DAİŞ, dünyanın her yerinden gelerek Kobanê kadınlarına, gençlerine saldırdı. Ama Kobanê’deki kadınlar ve gençler başlarını kaldırdı ve tüm dünya halklarının umudu oldu. Direniş hakikatı oldu. DAİŞ zihniyeti orada kırıldı. Suphiler, Arinler Kobanê’den bağırıyor ve diyor ki, ’21’inci yüzyılın tarihi burada yazılıyor” sözleriyle konuşmasına devam etti.