Home , Avrupa , Altona’da Semt Halkı Polis Mağduru Gençlere Sahip Çıktı

Altona’da Semt Halkı Polis Mağduru Gençlere Sahip Çıktı

ap1HAMBURG |15-07-2013 | Almanya’nın Hamburg kentindeki Altona semtinde son bir haftadır polisin göçmen kökenli gençlere karşı sert uygulaması ve keyfi gözaltıları, halkı ayağa kaldırdı.Geçtiğimiz Perşembe günü Holstenstr/ Max-Brauer Allee yakınında 16 kişilk bir gençlik grubunun „polis aracına lazer ışığı tutması“ iddia edilerek gözaltına alınmaları, olayların başlamasına yol açmıştı. Ertesi günler devam eden polis kontrolleri ile yakılan arabalar, Altona semtini patlamaya hazır bir volkan durumuna getirdi.

Altona semtindeki Holsten Caddesi üzerindeki bir Kiosk önünde biraraya gelerek sohbet eden yaş grubu 15- 18 arası gençlere „bölge halkının şikayeti“ iddiasıyla yapılan polis baskını, aileleri ve semt halkını ayağa kaldırdı.

 

Daha önceki zamanlarda İsveç’te ve Fransa’da da göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde genç nüfusu hedef alan polis kontrollerinin yeni adresi, işsizliğin de artmasıyla Almanya oldu.

SEMT HALKI KOMŞU İNİSİYATİFİ KURDU

 

Sol Parti Eyalet milletvekili Christiane Schneider’in desteğiyle semtte oluşturulan komşu inisiyatifi, gençlere sahipsiz olmadıklarını yapılan geniş katılımlı bir toplantıyla açıkladı. Altona-Hospitalstr’deki parkta biraraya gelen 150 kişilk bölge halkı, dört saat  süren kitleye açık toplantı esnasında, şiddet boyutuna gelen sert polis kontrollerinin neden özellikle de göçmen kökenli gençleri hedeflediği sorusu masaya yatırıldı. Gözaltına alınan gençler, aileleri ve semt inisiyatifinden bireylerin konuştuğu toplantıya yoğun ilgi gösterildi.

 

Çevrede yaşanan „krıminal olaylar“ gerekçesiyle zaman zaman yapılan şikayetlerin de rol oynadığı polisiye kontrollerin ilk olarak göçmen kökenli gençleri hedef alması, toplantıya katılan hukukçular tarafından da eleştirildi. Hamburg’un tanınmış ceza avukatlarından Mahmut Erdem ve Kemal Su’nun toplantı esnasında ve sonrasında gözaltına alınan gençlere hukuki bilgiler vermesi, gençleri sahipsiz olmadıkları konusunda sevindirdi.

 

 

POLİS KONTROLLERİNİN SON BULMASI İÇİN BELEDİYE BAŞKANINA HEYET

 

Komşu İnisiyatifi,  Altona Belediye Başkanı’nı ziyaret ederek, polisin keyfi gözaltıları ile sert uygulaması ve gençlerin hedef tahtasına getirilmesinin gerekçelerini sorulacak.

 

Bağımsız bir komisyon kurularak olayların araştırılması ve polis kontrollerinin son bulması dile getirilecek talepler arasında. Konuşmacılar ve gençlerin aileleri, „konunun salt ırkçılık olarak yansıtılmasına karşıyız, işlenen aynı zamanda insan hakları ihlalidir“ diyerek konuya daha geniş bir çerçeveden bakmaları ve „gençlerin sokakta kriminalize edilerek sahipsiz bırakılmasına artık dur demeliyiz“ çağrısını dile getirdiler.

 

KİOSK SAHİBİ: ‚POLİS İDDİASI DOĞRU ÇIKSIN İŞ YERİMİ YAKARIM‘

 

Almanca yayınlanan bölge gazetelerınde çıkan tek yanlı ve polis kaynaklı haberlerde hedef haline getirilen „Azra Kiosk“ (Büfe) sahibi Alparslan Devecioğlu  konuyla ilgili şunları söyledi.

 

„Olayın yaşandığı yer diye iddia edilen benim Kiosk’umun önüdür, Herşey gözlerimin önünde yaşandı. Polisin iddiası kesinlikle yanlıştır. Gençler polis arabasına veya başka yere lazer ışıkları saçan lamba tutmadılar, iddialarını ispatlasınlar „işyerimi kendi ellerimle yakarım“ diyerek tepkisi sert dile ifade etti.

 

GENÇLER: „ALTONA BELEDİYESİ SORUNLARIMIZA SAHİP ÇIKSIN, GENÇLİK EVİ İSTİYORUZ“

 

Toplantıda yaşadıklarını uzun uzun anlatan gençler, dar gelirli ailelerden geldiklerini , sorunlarının gözaltı ve sıkı polis kontrolleriyle çözülemeyeceğini vurgulayarak,  „Nerede buluşacağız, Parka geliyoruz veya Kiosk’un önüne gidiyoruz, polisin hedef tahtası oluyoruz politikacılar nerdeler, buluşacağımız, birlikte eğleneceğimiz bir gençlik evimiz bile yoktur. Altona Belediyesi konuya sessiz kalacağına sorunumuza sahip çıkmalıdır“ talebini öne sürdüler.