Anasayfa , Avrupa , Almanya’da oturumsuz yabancılar konusunda yeni düzenleme

Almanya’da oturumsuz yabancılar konusunda yeni düzenleme

Ohne TitelBERLiN-04-12-2014- Federal İçişleri Bakanlığı tarafından kabineye sunulan yeni kanun tasarısıyla, Almanya’da uzun süredir yaşayan göçmenlere belli şartları yerine getirme kaydıyla oturum hakkı verilecek. Yeni tasarının arka planında ise son yıllarda yüzbinleri bulan mülteci sayısına rağmen sınırdışıların yılda 10 bin civarında kalmasının olduğu tahmin ediliyor.

Tasarıya göre, ülkede en az 8 yıldır yaşayan yabancılara yeterli düzeyde Almanca bilme, geçimine yetecek kadar gelire sahip olma kaydıyla oturum izni verilecek. Oturum hakkı alabilmek için Almanya’nın siyasi sistemini kabul ediyor olmak ve yasalara karşı suç işlememiş olma şartı getirilirken, çocuğu olan kişiler için ülkede yaşama süresi 6 yılla sınırlandırılıyor.

Bu kişilerin oturum almaları durumunda aile birleşimi yoluyla aile üyelerini Almanya’ya getirebilmelerinde de kolaylık sağlanacak.

SUÇ İŞLEYEN GÖÇMENLERİN SINIRDIŞILARI KOLAYLAŞTIRILIYOR

Yeni kanun tasarısı ülkede yaşayan kaçak göçmenlerin birçoğu için ise birçok zorluklar getiriyor. Almanya’da kimlik bilgilerini yanlış beyan eden kişiler sınırdışı edilmekle karşı karşıya kalırken, genel olarak resmi kurumlar ile ‘işbirliği içinde olmayan’ veya ‘kanunlara karşı çıkanlara’ da sert uygulamalar ile karşılık verilecek. Özellikle sahte kimlik ile ülkeye gelen kişilerin email, telefon gibi iletişim araçları kontrol edilerek, gerçek kimlikleri tespit edilebilecek.

Benzer şekilde oturumu olupta Almanya’da en az 1 yıl hapis cezası alan veya ‘devlet güvenliği için tehlikeli’ kabul edilen yabancılara yönelik sınırdışılar kolaylaştırılıyor.

Almanya’da halen sadece geçerli oturumu olmayan kişilerin sayısı 150 bin civarında tahmin edilirken, bu kişilerin en az 30 bininin 8 yılı aşkın bir süreden beri ülkede yaşıyor. Ancak bu kişilerin ne kadarının yeni kanun tasarısında yer alan ağır şartları yerine getirebileceği bilinmiyor.

HEDEF SINIRDIŞI SAYISINI ARTTIRMAK MI

Yeni yasanın çıkarılmasında ülkede son yıllarda artan mülteci sayısıyla birlikte, sınırdışı sayısının yıllık 10 bin civarında kalmış olmasının etkisi bulunuyor. Yeni yasayla oturum hakkı olmayan göçmenlerin çok küçük bir kısmına oturum verilerek, daha fazlasının sınırdışı edilmesinin önü açılacak.

Yeni tasarıya ilişkin açıklama yapan iktidarın küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) İçişleri sözcüsü Stephan Mayer, “yılda sınırdışı edilenlerin sayısı (10 bin) kesinlikle çok düşük. Yeni düzenleme sertlik ve yumuşaklık arasında önemli bir denge” dedi.

Almanya’da uzun süredir yaşayan göçmenlere oturum hakkı verilmesinin arkasında kaçak göçmenleri sayısını azaltma hedefinin olması insan hakları kuruluşları ve yardım dernekleri ile muhalefetteki siyasi partilerin tepkisini çekiyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Cizvitler Mültecilere Hizmet Derneği (JRS) direktörü Frido Pflüger, “Tüm dünyadaki mültecilerin sadece yüzde 1’i Avrupa’ya geliyor. Almanya’ya ise bu yıl içinde 140 bin mülteci geldi. Almanya gibi zengin bir ülke için bu çokda zorlayıcı bir rakam değil” diyerek tepki gösterdi.

‘ŞEKERLİ EKMEK-KAMÇI POLİTİKASI’

Federal hükümetin göçmenlere ilişkin yeni yasa tasarısı muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller (Grünen) partilerinden de tepki görüyor.

Hükümetin sadece ülkeye ‘faydalı’ olduğuna inandığı yabancılara oturum hakkı vermek istemesinin ‘insanı hiçe sayan’ bir yaklaşım olduğunu söyleyen Federal Meclis İçişleri Komisyonu’nun Die Linke üyesi Ulla Jelpke, “Kim ‘faydalı’ ise ve masraf çıkarmıyorsa, kalabilir. Bu insanı hiçe sayan bir yaklaşımdır” diye eleştirdi. Jelpke, hükümetin yeni politikaları ile Almanya’ya ‘mevcut düzenlemelere çarpmadan’ daha az mültecinin gelebileceğinin altını çizdi.

Federal Meclis İçişleri Komisyonu Yeşiller üyesi Volker Beck ise, yeni oturum tasarısının yabancıların bir kesimine kolaylık sağlarken, büyük bir kısmına ise zorluklar çıkardığının altını çizdi. Beck, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin politikaları için “Bu tam bir ‘Şekerli ekmek-kamçı politikasıdır” dedi.