Home , Avrupa , Alman vekiller: Sürgündeki Kürt siyasetçiler korunmalı

Alman vekiller: Sürgündeki Kürt siyasetçiler korunmalı

Die_Linke_kongreALMANYA | 19 – 01 – 2013 | Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçisinin katledilmesini kınayan bir grup Alman parlamenter, Berlin hükümetinden sürgünde yaşayan Kürt siyasetçilerinin korunmasını istedi. Sürgündeki Kürt siyasetçilerinin Kürt sorunun çözüm sürecine önemli bir katkı sunacağına dikkat çeken Sol Partili vekiller, Fransız hükümetine ise „Bir an önce katliamı aydınlat“ çağrısı yaptı.

9 Ocak günü PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketinin kadrosu Leyla Şaylemez’in katledilmesinin uluslararası yankıları sürüyor. Sol Parti üyesi bir grup Alman parlamenter ise sert şekilde kınadı. Ortak açıklama Alman Federal Meclis üyeleri; Sevim Dağdelen, Heidrun Dittrich, Andrej Hunko, Ulla Jelpke, Ingrid Remmers, Harald Weinberg, Hamburg Eyalet meclis üyesi; Cansu Özdemir ve sosyolog Martin Dolzer tarafından yapıldı.

Saldırının Kürt sorunun çözümü için diyalog sürecinin başladığı bir döneme geldiğine dikkat çeken Alman siyasetçiler, Türk ordusunun gerilla güçlerine yönelik artan saldırılarının bu sürece darbe vuracağı uyarısını yaptılar. Fransız hükümetine ise Paris’teki cinayetin bir an önce açıklamasını isteyen Alman parlamenterler şu çağrıyı yaptı:

‚KÜRT SİYASETÇİLER DIŞLANMAMALI, KORUNMALI‘

„Kürt aktivistlerin sürekli izlendiği ve gözaltına alındığı bir ülkede böyle bir olayın gerçekleşmesi düşündürücüdür. 2011 yılında Türk ölüm komandolarının Avrupa’ya geldiği bilgisi dikkat çekiyor. Belçika ve Alman polisi Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, PJAK Başkanı Hacı Ehmedi ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir’i Aydar’ın hedef alındığı bilgisini veriyor.

Acaba bu olayda Fransız veya başka bir Avrupa ülkesinin istihbarat örgütü Türk istihbaratıyla çalıştı mı? Ya da saldırı planını bu istihbarat örgütleri önceden biliyor muydu? Spiegel dergisi katledilen iki Kürt kadının ‚yabancı bir terörist örgüte üye olmak‘ suçlamasıyla haklarında dava açıldığını yazdı. Alman hükümetinin dünyanın neresinde olursa olsun gruplara ‚terörist‘ damgası vurması düşündürücüdür.“

Alman politikacılar, yeni cinayetlerin engellenmesi için Berlin hükümetinden ise sürgündeki Kürt siyasetçilerini kriminalize edilmesi yerine onlarla diyaloga geçmesini istediler. Sürgündeki politikacılarla diyalogun Kürt sorunun çözüm sürecine katkı sunacağını belirten Alman vekiller, ayrıca bu siyasetçilerin can güvenliklerinin de sağlanmasını talep ettiler.

(firat)