Anasayfa , Avrupa , Alman Askerinin Yemin Töreninde Militarizmi Protesto Eylemi

Alman Askerinin Yemin Töreninde Militarizmi Protesto Eylemi

STUTTGART | 29 – 07 – 2010 | 30 Temmuz Cuma günü saat 13.15’te Stuttgart St. Eberhard- Kilisesi’nde yapılacak ayin ile başlayacak 650 kişilik askeri tören; saat 15.00’te “Neues Schloss” da gerçekleştirilecek olan, Alman ordusu ve Militarizmi kutsayan yemin töreniyle sona erecek.

1980’e kadar kışlalarda yapılan yemin törenlerinin, 1980’de ilk kez halka açık bir şekilde Bremen’de gerçekleştirilmek istenmesi, ciddi protestolara neden olmuştu. Askeri yemin törenlerinin 1996’dan beri giderek artan bir şekilde kamuoyu önünde yapılmaya başlanması ise dikkat çekmektedir. Törenleri halka açık bir şekilde gerçekleştirmenin amaçlarından birisi, hiç şüphe yok ki, Alman ordusundaki açığı kapatabilmek için halkı, özellikle de gençliği askerliğe özendirmek. Bir başka amaç ise; askerliği ve emperyalist saldırganlık savaşlarını halkın gözünde meşrulaştırmak. Tam da Afganistan’a gönderilen askerlerin aslında Afgan halkına demokrasi götürmediğinin anlaşıldığı, halkın Alman askerlerinin artık geri çekilmesini dillendirmeye başladığı bir süreçte… Özellikle de zorunlu askerliğin halk arasında ciddi ciddi tartışıldığı ve zorunlu askerlik süresinin düşürüldüğü bir süreçte..

Askeri yemin töreni geleneğinin Hitler faşizminden kalma olmasının yanı sıra;. işsizliğin, yoksulluğun giderek arttığı, sağlık, eğitim vb. birdizi alanda sosyal hakların teker teker gaspedilerek ekonomik krizin faturasının emekçilere yüklendiği bir süreçte, adı geçen yemin töreni için Stuttgart Belediyesinin 33 bin 500 euro harcaması ise ayrıca tepkilere sebep oldu.

11 yıl önce, 1999’da, Stuttgart’ta yapılması plânlanan askeri yemin töreni, halkın tepkileri ve protestoları sonucu gerçekleştirilememiştir. 11 yıl aradan sonra, bu yıl tekrar halka açık bir şekilde yapılması plânlanan bu yemin törenine karşı, ATİF ve YDG’nin de içinde olduğu yerli ve göçmen birçok anti- kapitalist ve anti –  militarist örgütlerin  biraraya gelerek oluşturdukları “Gelöbnis” birliği, 30 Temmuz günü Stuttgart Schlossplatz’da saat 13.00’de bir miting düzenleyecektir. Stuttgart’ın birçok meydanında yemin töreni esnasında eylemler örgütleneceği gibi bir hafta öncesinden başlayan çeşitli eylem biçimleri ile 30 Temmuz gününe halkın dikkati çekilmeye, kamuoyu bilgilendirilmeye çalışılmaktadır.

Gelöbnis bileşenleri yapılan ortak açıklamada günün önemine şöyle dikkat çekmye çalışmaktalar.. “Giderek daha fazla okullarda, iş ajandalarında ve günlük yaşamda hissedilen Alman ordusunun etkinliklerini, her yerde kendi kanlı ve barbar gerçekliğini göstererek teşhir etmemiz gerekiyor. Günlük yaşamda giderek daha fazla yer alan militarizm ve savaş, normal bir durummuş gibi algılanmamız isteniyor. Bu durum asla kabul edilmemeli. Alman ordusu derhal işgal ettiği ülkelerden geri çekilmeli! Bizler savaşsız bir dünya için eylemlere katılarak taleplerimizi dile getirmeliyiz!”

25 Temmuz’dan itibaren bu hedefle iki eylem gerçekleştiririldi.

30 Temmuz’da ki tören öncesi; askerler için Stuttgart merkezindeki St.Eberhard Kilisesi’de törenin bir parçası olarak bir ayin düzenleneceğinden, Gelöbnis bileşenleri tarafından 25.07.2010 Pazar günü, saat 11.00 de kilise işgal edildi. İşgali tören gününe kadar sürdürmeyi planlayan eylemciler, aynı gün saat 14.00’e doğru, papaz Michael Brock’un şikâyeti üzerine, polisler kiliseyi basarak, eylemcileri zorla dışarıya çıkarttı ve içerdeki 8 eylemciyi gözaltına alarak işgal eylemini sona erdirdiler.

Eylemcilerden bir konuşmacı işgalin polis tarafından bitirilmesine şu sözlerle tepki gösterdi. “Askeriyenin kilisede ayin yapmasına izin verilirken, barışçıl bir protestonun polis tarafından şiddetle engellenmesi bir skandaldır. Buna benzer tecrübeler Hannover ve Neustadt’ta da yaşanıldı.. Kiliseden sorumlu papaz Michael Brock, askeriyenin kiliseye girmesini yasaklayacağına, sekiz genci acımasızca ve şiddet kullanarak kiliseden çıkarttırıyor! Polis. Kilisede bulunan ve işgale sempati gösteren insanların da kimlik numaraları ve isimlerini aldı.”

İkinci eylem ise; 27 Temmuz Salı günü Stuttgart merkezinde, anti – militaristliği konu alan bir sokak tiyatrosu olarak gerçekleştirildi. Sokak tiyatrosunun ardından yapılan basın açıklaması ile, halka eylemin amacı anlatıldı ve Cuma günü gerçekleşecek yemin törenine karşı protesto eylemine katılma çağrısı yapıldı.

Eylemin amacı; militarizme ve emperyalist savaşlara dikkat çekmek ve Alman ordusunun da katıldığı savaşları Alman halkına bir kez daha hatırlatmaktı. Emperyalizmin en son Afganistan ve Irak işgali örneklerinde de olduğu gibi, militarizmin, işgal edilen ülkenin halkına; demokrasi adı altında, baskı, sömürü ve ölümleri, kadınlara, çocuklara taciz ve tecavüzleri, yoksulluğu ve açlığı götürdüğüne dikkat  çekmekti.

Önümüzdeki günlerde ise; militarizmi ve emperyalist savaşları teşhir etmek ve yemin törenine halkın dikkatini çekebilmek için  çeşitli eylem tarzları düşünülmektedir.

Eylemciler yaptıkları basın açıklamasında; “Bu gerçeklikler içinde, emperyalizme ve onun savaş aleti olan militarizme karşı mücadeleyi daha da yükseltmemiz gerekiyor! Bu yüzden herkesi 30 Temmuz’da Stuttgart’a, militarizmi protesto etmeye bekliyoruz!” diyerek eylemlerini sona erdirdiler.

  • TOPLUMUN ASKERİLEŞTİRİLMESİNE HAYIR!
  • EMPERYALİZME, MİLİTARİZME VE NATO’YA HAYIR!
  • YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ VE İŞÇİ SINIFININ ENTERNASYONAL MÜCADELESİ!

ATİF Stuttgart

Not: Blokajlara ilişkin en aktüel bilgiler bu sayfadan alınabilir: www.blockbw.tk