ABD |22-07-2013 |ABD’nin 100’den fazla kentinde, mahkemenin silahsız bir siyah genci öldüren kişiyi aklama kararı protesto edildi.
17 yaşındaki Trayvon Martin, Şubat 2012’de Orlando’da 29 yaşındaki George Zimmerman tarafından vurulmuştu.
Polisin suçları önlemek için uyguladığı „mahalle gözetimi“ programı gönüllüsü olan Zimmerman, Martin’i meşru müdafa için öldürdüğünü söylemiş ve geçen hafta Florida’daki duruşmasında jüri tarafından suçsuz bulunmuştu.
Ülkede büyük öfke yaratan ve ırkçılık tartışmalarını yeniden alevlendiren kararı protesto etmek için Cumartesi günü düzenlenen eylemlere yüz binlerce kişi katıldı.
‚Federal mahkemede dava‘
Göstericiler Zimmerman’a federal mahkemelerde dava açılmasını istedi.
Protestolar, insan hakları eylemcisi vaiz Al Sharpton’un lideri olduğu Ulusal Eylem Ağı adlı hareket tarafından düzenlendi.
Sharpton, „Buraya şiddet için değil, şiddeti kınamak için geldik. Trayvon Martin adlı genç insana yapılanlar şiddettir“ dedi.
Al Sharpton, Florida’da da yürürlükte olan ve hayatının tehlikede olduğunu düşünen kişilere öldürücü güce başvurma hakkı veren yasanın kaldırılmasını istedi.
Atlanta, Chiacago, Los Angeles ve Miami’de de binlerce kişi kararı protesto etti.
Martin’in annesi, Sybrina Fulton kalabalığa hitap ederken „Bugün benim oğlum. Yarın sizin oğlunuz olabilir“ dedi.
New York’taki eyleme rap yıldızı Jay Z ve eşi ünlü şarkıcı Beyonce de katıldı.
ABD Başkanı Barack Obama Cuma günü Trayvon Martin davasıyla ilgili olarak ilk kez konuşmuş, öldürülen siyah genci kastederek “35 yıl önce olsaydı, Trayvon Martin ben olabilirdim” demişti.
Obama Amerika Birleşik Devletleri’nde siyah olduğu için güvenlik güçleri tarafından şüpheyle yaklaşılmayan çok az kişi olduğunu belirterek şöyle konuşmuştu:
“Sokakta yürürken, yanından geçtiği arabaların kapılarının kilitlenme sesini duymayan çok az Afrika kökenli Amerikalı vardır. Senatör olmadan önce bu bana da yapıldı. Bir asansöre bindiğinde cüzdanını sıkı sıkı kavrayan ve ininceye kadar nefesini zor tutan bir kadına tanık olmamış çok az Amerikalı vardır.”
BBC