Anasayfa , Haberler , 4 Partizan okuru tahliye edildi!

4 Partizan okuru tahliye edildi!

14908199_1812797465630314_2906483515498742786_n

İstanbul: İstanbul ve Erzurum’da evlere yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alınan Özgür Gelecek muhabirleri ve okurları ile Partizan okurlarının ilk duruşması bugün görüldü. Baskında gözaltına alınarak tutuklanan 4 Partizan okuru tahliye edildi.

26 Nisan günü İstanbul ve Erzurum’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Özgür Gelecek muhabirleri ve okurları ile Partizan okurlarının, 1 Mayıs, 18 Mayıs, İstanbul Kent Mitingi gibi demokratik eylemlere katılmaları ve haber takibinde bulunmaları nedeniyle “örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak” ile suçlandıkları davanın ilk duruşması bugün görüldü. M. Cevahir Vurucu, Ali Yetgin, Gülhanım Aslandoğan ve Bulut Doğan’ın tutuklanarak Silivri F Tipi Hapishane ile Bakırköy Kadın Kapalı Hapishane’ye gönderildiği davanın ilk duruşmasında 4 Partizan okuru tahliye edildi.

“Demokratik eylemlere katılmak suç değildir”

Duruşma öncesinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda tutsakların yakınları ve yoldaşları bir araya geldi. Oldukça kitlesel katılımın olduğu mahkeme salonuna M. Cevahir Vurucu, Gülhanım Aslandoğan, Bulut Doğan ve Ali Yetgin tutsak bulundukları hapishanelerden getirildiler. Kimlik bilgilerinin alınmasıyla başlayan duruşma, aynı dava dosyasından yargılanan Özgür Gelecek gazetesi okurları ve muhabirleri ile Partizan okurlarının savunmalarını vermeleri ile devam etti. 1 Mayıs, 18 Mayıs, İstanbul Kent Mitingi gibi demokratik eylemlere katılmanın ve haber takibinde bulunmanın suç olmadığını belirten okur ve muhabirlerin ardından tutsak Partizan okurları söz aldılar.

“Devrimcilerin cenazelerine katılmak onurdur”

M. Cevahir Vurucu yaptığı savunmada, örgüt üyeliğine dair hiç bir kanıt olmadığını belirterek Özgür Gelecek gazetesi okumanın suç olmadığını ifade etti. Katıldığı eylem ve etkinliklerin suç olmadığını kaydeden Vurucu, “İddianame kocaman bir yalandır” dedi. “Devrimcilerin cenazelerine katılmak onurdur” diyen Vurucu, eylemlere katılarak insani görev ve sorumluluğunu yerine getirdiğini belirtti.

Duruşma tutsak Partizan okuru Ali Yetgin’in savunması ile devam etti. Yetgin, katıldığı tüm eylem ve etkinliklerin demokratik bir hak olduğunu ifade etti. Rojava mitingine katıldığı için yargılandığını kaydeden Yetkin, “Asıl suç DAİŞ tarafından köle pazarlarında kadınların pazarlanmasıdır” dedi.

“Mücadele etmezsem daha fazla Özgecanlar katledilecek biliyorum”

Tutsak Partizan okuru Gülhanım Aslandoğan savunmasında, “Emeğine el konulan bir işçi, şiddete uğrayan bir kadın, mezhebi yok sayılan biri olarak mücadele ediyorum. Mücadele etmezsem daha fazla Özgecanlar katledilecek biliyorum” dedi. Aslandoğan, T. Kürdistanı’nda kayyum atamalarından, işçi ve emekçilere dönük hak gasplarına, kadın ve LGBTİ’lere dönük saldırılara OHAL sürecinin etkilerini de savunmasına ekledi.

“Suçlamalar, özgür basın geleneğinden korkuyu gösteriyor”

Gazetemizin muhabiri Rahime Karvar’ın da yaptığı haber takipleri ve 2011 yılında ölümsüzleşen Kartal muhabirimiz Suzan Zengin’in cenazesinde konuşma yaptığı için yargılandığı davada,  savunma yapan Karvar, “Suzan Zengin hasta bir tutsak olarak tedavisi engellendiği için katledildi. Bugün de bu durum pek çok hasta tutsak ile devam ediyor ” diyerek meslektaşının cenazesinde konuşmasının suç olmadığını belirtti. Haber takibi sırasında yaptığı telefon görüşmelerinin dava dosyasında yer aldığını ifade eden Karvar, “29 Ekim OHAL kararnamesi ile Jinha, Diha gibi kurumların kapatılması özgür basın geleneğinden korkuyu gösteriyor. Bu suçlama da bunun göstergesi ” dedi.

Yapılan savunmaların ardından avukatlar söz alarak dava dosyasında yargılananların beraatini ve tutsakların ise tahliyesini talep ettiler. Verilen  aranın ardından açıklanan kararla 4 Partizan okuru tahliye edildi; dava dosyasında yargılananların üzerindeki adli kontrol şartı ise kaldırıldı.