Anasayfa , Haberler , 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı

16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı

TÜRKİYE | 14 – 03 – 2011 | TC.devletinin kanlı katliamlarından biri olarak tarihe geçen Gazi Katliamı’nın 16. yıldönümünde İstanbul Gazi Mahallesi’nde yine binlerce kişi yürüdü. Gazi-Ümraniye şehitlerini anan ilerici, demokrat ve devrimci güçler direnişi selamladılar. Katliamcı devlet geleneğini lanetlediler.

Gazi şehitlerini anmak  icin  üç farklı  etkinlik  gerçekleştirildi.

1.Yürüyüs :

Mezarlığa ilk yürüyüşü, Gazi-Ümraniye şehit aileleri ile Halk Cephesi‘nin yer aldığı yürüyüş kolu gerçekleştirdi.

Gazi şehitlerinin fotoğrafları taşındı. “Gazi ve Ümraniye katliamını unutmadık, unutmayacağız!/ Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri” pankartını taşıyan aileler “Gazi-Ümraniye şehitleri ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Gazi faşizme mezar olacak!”  seklinde sloganlarını attılar.

Uzun bir yürüyüşten sonra Gazi Mezarlığı’na giren kitle Gazi-Ümraniye şehitleri için saygı duruşunda bulundu. Gazi şehitlerinin mezarları başına karanfillerin bırakıldığı anmada Gazi-Ümraniye şehitlerinin isimleri teker teker okunarak “yaşıyor” denildi

 

2.Yürüyüs:

Anma etkinlikleri, SODAP, EMEP, ESP, ÖDP, Özgür Demokratik Alevi Hareketi ve BDP‘nin de içerisinde yer aldığı 12 Mart Emek, Barış ve Özgürlük Platformu’nun programıyla devam etti.

Platform bileşenleri, Eski Karakol Durağı’ndan sloganlarla Gazi Mezarlığı’na yürüdü. Yürüyüşün en önünde, “MİT-JİTEM-Kontrgerilla dağıtılsın, Gazi katliamının failleri yargılansın”pankartı taşındı. Ortak pankartın arkasında bileşenler kendi pankartlarıyla yürüdüler. Bu kolda en kitlesel katılım BDP tarafından sağlandı. Çoğunluğunu kadın ve gençlerin BDP kortejinde Türkçe ve Kürtçe pankartlar taşındı.

Mezarlıkta ise, Gazi katliamını yaşayan ve daha sonra gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirildi.

3.Yürüyüs:

Devrimci güçlerin oluşturduğu Gazi 12 Mart Platformu bilesenleri,( Partizan,  BDSP,  DHF, Devrimci Hareket, Proleterce Devrimci Duruş, Mücadele Birliği, Kaldıraç) ise Gazi Mezarlığı’ndaki son anma etkinliğini gerçekleştirdi.

Eski Karakol önünde toplanan platform bileşenleri, “Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız” pankartı arkasında yürüdüler. yürüyüşte “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları sıkça atıldı.

Platformun anma etkinliği, mezarlıktaki saygı duruşuyla başladı. Ardından bileşenler adına basın açıklaması okundu.

Hakim sınıfların katliam geleneğine vurgu yapılan açıklamada Gazi ve Ümraniye’de yaşanan katliam hatırlatıldı. Yaşananların, devletin gerçek yüzünü herkese bir kez daha gösterdiğinin belirtildiği açıklamada devletin gerçekleştirdiği katliamların faillerinin hiçbir zaman cezalandırılmadığı söylendi. “Katledenler kendilerini hiç yargılayabilirler mi? Katil devlet kendi mahkemeleriyle kendine ceza kesebilir mi?” diye soruldu.

İşçilerin, köylülerin ve tüm emekçilerin insanca yaşadıkları, kendi geleceklerini belirledikleri bir düzen kurma mücadelesinin, halk düşmanlarına verilecek en büyük ceza olacağı söylendi.

Mezarlıktaki anma etkinliği, Grup Emeğe Ezgi’nin kitleyle beraber söylediği enternasyonal marşıyla sona erdi. (Kızıl Bayrak)