ULM|01.10.2025| Almanya’nın Ulm kentinde, 50 yıllık göçmen örgütlenme geleneğine sahip Tohum Kültür Merkezi’nde 28 Eylül 2025 Pazar günü düzenlenen panelde, Almanya’daki güncel politik gelişmelerin göçmen toplumu üzerindeki etkileri kapsamlı biçimde tartışıldı.
“Almanya ve Biz” başlıklı etkinliğe, farklı politik çevrelerden konuklar katıldı. Panelde SPD, Yeşiller, Sol Parti ve ATİF temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. Militarizmden eyalet seçimlerine, göçmen haklarından konut krizine kadar birçok başlığın tartışıldığı söyleşi, katılımcılarla interaktif bir biçimde sürdü.
Açılışı Ayşegül Şenol yaptı
Etkinliğin moderasyonunu üstlenen Tohum Kültür Merkezi yönetiminden Ayşegül Şenol, açılış konuşmasında, bu tür buluşmalarla göçmenlerin karşı karşıya olduğu sosyal, ekonomik ve siyasal sorunları birlikte ele almayı ve çözüm üretmeyi amaçladıklarını belirtti. Şenol, militarizmin yükselişi, sağa kayış, çevre krizleri, emeklilik sistemi, eğitimdeki eşitsizlikler ve yaklaşan eyalet seçimlerinin, göçmen toplum üzerinde doğrudan etkiler yarattığını vurguladı.
Farklı politik çevrelerden güçlü katılım
Panele konuşmacı olarak Yeşiller’den Ulm Şehir Meclisi Üyesi Banu Cengiz Öner, SPD’den Şehir Meclisi Üyesi Dr. Haydar Süslü, Sol Parti’den sendikacı ve Eyalet Meclisi Adayı Mustafa Süslü, ayrıca ATİF Almanya Yönetimi’nden Erol Erdem katıldı. İlk bölümde her konuşmacı yaklaşık 7-8 dakikalık sunumlar yaptı, ardından izleyici sorularıyla interaktif bir tartışma ortamı oluştu.
Gündemde militarizm, konut krizi, temsil hakkı vardı
Panelde militarizmin toplumsal yaşam üzerindeki etkileri, sağcı politikaların artan etkisi ve sosyal devletin zayıflaması eleştirel biçimde tartışıldı. Özellikle Ulm’daki konut krizi vurgulanan konular arasında yer aldı. Göçmenlerin demokratik temsilde karşılaştıkları yapısal engeller ve seçme-seçilme hakkı konusundaki kısıtlamalar sert biçimde eleştirildi.
Ayrıca, çevre politikaları, eğitimde yaşanan eşitsizlikler, emeklilik sistemi ve sosyal haklara erişim gibi başlıklar da katılımcıların gündemindeydi. Ayrımcılıkla mücadele konusunda daha somut adımlar atılması çağrısı yapıldı.
Söyleşi sonrası birebir sohbetler devam etti
Yoğun ilgi gören ve iki saati aşan etkinliğin ardından resmi bölüm sona erse de, katılımcılar dernek binasında kalarak sohbetlerine devam etti. Resmi program sonrası oluşan samimi atmosferde, politikacılarla birebir sohbetler yapıldı, gündeme gelen konular daha derinlemesine tartışıldı.
Tohum’dan devam mesajı
Tohum Kültür Merkezi yetkilileri, benzeri söyleşi ve panellere farklı temalarla devam edeceklerini duyurdu. Katılımcı, kolektif tartışma ortamını büyütmeyi hedefleyen kurum, göçmen toplumun sesini kamusal alanda daha görünür kılmayı amaçladıklarını belirtti.