Home , Haberler , Kadınlar 22 Mayıs’ta sokağa çıktı

Kadınlar 22 Mayıs’ta sokağa çıktı

TBMM Boşanma Komisyonu’nun kadınların haklarını gasp eden taslak raporuna karşı sokağa çıkan kadınlar, kadın mücadelesinin tarihini hatırlattı, kürtajı yasaklatmayan kadınlar olarak bu raporu da geçirtmeyeceklerini ilan etti

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GJwvgblxI8Y]

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, TBMM Boşanma Komisyonu’nun kadınları sadece aile içinde tanımlayan, aksi takdirde yok sayan, erkek şiddetine karşı yasal mekanizmaları zayıflatan ve kadınların boşanmasını zorlaştıran öneriler getiren taslak raporuna karşı 22 Mayıs’ta sokağa çıktı.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde buluşan kadınlar yıllardır verdikleri mücadeleleriyle kazandıkları haklarını ellerinde alacak olan raporuna izin vermeyeceklerini ilan etti. Kadınlar, Süreyya Operası önünden “Komisyon raporu al başına çal”, ” Her yer katliam katiller hanemizde” sloganlarıyla Kadıköy çarşı içine yürüdü.
Tecavüze uğrayan çocukların kendilerine tecavüz edenlerle evlendirilmesini de öngören komisyon raporuna “Aileyi değil çocukları koru” diyen kadınlar, “O rapor geçmeyecek” sloganıyla kararlılıklarını ortaya koydu.

acil-onlem-bosanma-komisyonu-eylem-kadikoy_22-5-16-11

Ayvalıtaş Parkı’ndan çarşı içine gelen kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Özlem Kaya “Bu komisyon, biz kadınlara, ‘evli değilsen sana sosyal hizmet yok’ diyor. Sonra şiddet gördüğümüzde, üstelik her gün bunca kadının öldürüldüğü bir ülkede, ‘delilin yoksa tedbir de yok’ diyor. Evlenene, maruz kaldığı şiddet ve baskıya rağmen ‘boşanma, bir daha düşün’, boşanana ise ‘nafakaya güvenme’ diyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına soruyoruz, bunlar mı ‘kadınların faydasına’?” dedi.

acil-onlem-bosanma-komisyonu-eylem-kadikoy_22-5-16-7

Yıllarca mücadele ederek hakların ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan kadınlar, kadınların lehine yasa ve politikalar için mücadeleye devam edeceklerini belirtti, “Biz kadınlar 80’lerde bir boşanma hakiminin ‘kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin’ sözüne karşı sokağa dökülmüş kadınlarız, kadınları boşamayan mahkemelere karşı boşanma eylemleriyle boşanan kadınlarız, medeni yasa, şiddet yasası ve daha nice yasayı değiştirten, kürtajı yasaklatmayan kadınlarız” diyerek eylemlerini sonlandırdı.