Sağlık işçileri iş güvencesi ve zam istedi
17 Şubat 2012 | 16:07
HOLLANDA | 17 – 02 – 2012 | Hollanda devletinin tasarruf paketleri adı altındaki kısıtlamalar bu kez de sağlık sektörünü hedefliyor. Yaşlı nüfusun yoğunluğu gerekçe gösterilerek yapılmak istenen özelleştirmeler sağlık çalışanlarını, özellikle de yaşlılar evi ve ev hizmetlerinde çalışanları etkileyecek.
Yürürlüğe konulmak istenen uygulamalarla bir taraftan toplu sözleşme hakkının içi boşaltılmaya çalışılıyor, maaşların ise yüzde 25 oranında düşürülmesi, kabul etmeyenlere ise çıkış verilmesi planlanıyor.
Hollanda’da genç nüfusun azalmasını sebeb olarak gösteren hükümet, sağlık giderleri yükünün hep birlikte omuzlanması gerektiğini söyleyerek, son yıllarda devlet destekli sağlık sigortalarını kaldırıp, tamamını özelleştirmişti. Yıllık kişisel katkı miktarı ise bu yıl da arttırılarak EUR 170 olarak belirlendi. Yani her yıl yapılan ilk EUR 170,00 tutarındaki sağlık giderlerini halk kendi cebinden karşılamak zorunda.
Sağlık çalışanları ise yapılmak istenen kısıtlamalara yönelik Utrecht, Rotterdam ve Breda’da çeşitli eylem ve protestolar gerçekleştirdi. 14 Şubat’ta Utrecht’te işçiler, FNV sendikasıyla yaptıkları tartışmalar sonucunda işgüvenliğinin arttırılması, asgari ücretin 12, 13 Euro’ya yükseltilmesi ve yol masraflarının da karşılanmasını talep ettiler.
Bu talepleri FNV sendikası 6 Mart’ta meclise sunacak.
AHM-ATİK Haber Merkezi













