24 Mayıs 2012 | ATİK | Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu | abone ol

12345 (Toplam 2 oy, ortalama: 5,00)
196 okuma

Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde anmalar yapıldı  

1 Şubat 2012 | 22:44 

AVRUPA | 01 – 02 – 2012 | Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde, Ocak ayı içerisinde devrim ve komünizm mücadelesinde şehit düşenler için anmalar yapıldı. Anmaların yanısıra bazı şehirlerde de, devrimci örgütlerin konuşmacı olarak katıldığı Türkiye Devriminin Yolu konulu paneller gerçekleşti.

Augsburg

Augsburg Özgür Gelecek okurlarının verdiği bilgilere göre 29 Ocak Pazar günü Türkiye Devrimin yolu adlı seminer gerçekleştirildi. Açılış ve saygı duruşunun ardından konunun kısa bir anlatımı ve duyuruları yapıldı. Ardından seminer konusuna geçildi. Anmaya ilişkin okurların gönderdiği bilgi ise şöyle:

Konuşan yoldaş dünyadaki genel duruma kısa değinerek emperyalizmin durumu ve karekterine vurgu yaparak ülkemizin emperyalizm açısından önemine değindi. Devrimci durumun varlığı ve sürekliliğine değinerek ülke devriminin durumuna vurgu yaptı. Ardından çelişmeler yasası, baş ve temel çelişkilerin anlamı ve ülkemizdeki durumu anlatılarak faşizmin sürekliliği ve aldığı biçim üzerine duruldu. Ardından Türkiyenin sosyo ekonomik yapısı, Kürt ulusunun varlığı, Demokratik Halk Devriminin bizim ülkemizdeki karakteri anlatıldı.

Devrimin yolu, Halk savaşı devrimin üç ana silahına vurgu yapılarak sunum bölümü sonlandırıldı. Bu bölümde oldukça canlı tartışmalr yaşandı. Sosyo ekonomik yapı, DHD, Kemalizm gibi konularda yapılan tartışmaların ardından divanın toparlamasıyla etkinlik son buldu. Etkinlik salonuna 40 kuruluş yılını selamlıyan pankart asıldı.

Ulm

Ulm’da Özgür Gelecek okurları ise 2 Şubat’ta göçük altında kalarak yaşamlarını yitiren 5 TKP/ML gerillası için anma gerçekleştirdi. Okurların anmaya ilişkin gönderdiği haber şöyle:

Önder Yoldaşımız, İbrahim Kaypakkaya`nin Halk savaşının tohumlarını serpmek için adım attığı tarihinden bugüne kavgamızın en kızgın mekanlarından biri olan Dersim`de 2 Şubat günü ölümsüzlüğe uğurladığımız kadın yoldaşlarımızın aramızdan ayrılışlarının, yıldönümleri vesilesiyle onların kavgalarını yarınlara taşıma bilinciyle yoldaşlarımızı anmak için 29.01.12 Pazar günü TKM Ulm derneğinde bir araya geldik.

Anma çağrısı ve şehitler için yapılan saygı duruşu sonrası giriş metni okundu. Metinde; Beş Komünist Beş gerilla aynı zamanda Beş yigit kadın olan yoldaşların mücadeleye katkılarına, savaşı yükseltmedeki emeklerine, ezilen halklara- emekçi kadınlara ilettikleri mesajlara değiniliyordu. SEFAGÜL KESGİN, NURŞEN ASLAN, GÜLİZAR ÖZKAN, FATMA ACAR, DERYA ARAS yoldaşlara ilişkin görüntü, resim ve konuşmaların yer aldığı film gösterimi, Yoldaşların doğal ve içten hallerine tanık olurken yürekleri sıcacık bir sevgi seliyle doldurup,mücadelelerine-direngenliklerine karşı da derin bir saygı duyuldu.

Şiirlerle, yoldaşların sevdiği Türkülerle, BEŞLERE yazılmış marşlarla oluşturulan bir komposizyon içinde Yoldaşların Şehit düşmeleri, mücadeledeki duruşlari, pratikleri bir bütün olarak sunuldu. Her bir kadın yoldaşımızın tek-tek tanıtılarak, Onlara ilişkin yeni bilgilerin verildiği yazıların okunması; büyük bir ilgiyle dinlendi.

Son olarak; Meral Yakar`dan, Barbara`ya, Nergiz`den, Komutan Ayfer`e, Dilek`ten, Çiğdem`e sayısız şehit kadın yoldaşlarımızdan SEFAGÜL-NURŞEN-GÜLİZAR-FATMA-DERYA yoldaşlara varana kadar, mücadele içinde devrimcileştiğimiz, özgürleştiğimizin vurgusu yapılarak, Savaşımımızın BEŞ KIZIL GÜLÜNÜN HIÇ SOLMAYACAĞI dile getirilerek anma sunumu bitirildi.

Salon boşalırken, BEŞ Önder kadın yoldaşın anıları gözlerimizin önünde,sesleri hala kulaklarımızda çınlıyordu.

Hamburg

Yine Hamburg’ta TKP/ML taraftarları, Ocak ayında şehit düşenler için bir anma düzenlediler. Anmaya ilişkin gönderiler bilgiler şöyle:

Ocak ayı Parti ve Devrim Şehitleri Anma haftası dolayısıyla TKP/ML Hamburg taraftarları bir anma toplantısı düzenlendi. Salona “1972′den 2012′ye Partimiz  TKP/ML’nin 40 Yılı Kutlu Olsun!” ve Marks,Engels,Lenin,Stalin ve Mao ve TKP/ML’nin dört şehit genel sekreteri Kaypakkaya, Süleyman Cihan, Kazım Çelik ve Mehmet Demirdağ’ın resimlerinin yer aldığı “Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi” sloganının yer aldığı parkartların yanında şehitlerin resimlerinin yer aldığı pankartlar asıldı. Saygı duruşunun ardından, Parti ve devrim şehitleri anmaları için hazırlanan yazı ara ara okunan marşlar ve sinevizyon eşliğinde okundu.Yazı da “Şehitlerimiz adlarını, devrim ve sosyalizm tarihine kandan ve ateşten harf¬lerle yazdılar; direngen ve direşkenlikle, özveri ve kararlılıkla. Onlar, komünist ideallerin ve devrimci değerlerin fevkalade ifadesiydiler. Onlardaki her şey bir tek şeye, tek bir yüce amaca, devrimin soylu amaç ve politikalarına kilitlenmişti. Ölümsüz bir kavgada yiğitçe öldüler. Bu davanın askeri, kadrosu ve önderiydiler; devrimci davaya bağlılığın ölümsüz örnekleriydiler. Devrimci davanın en temel özelliklerini kendilerinde cisimleştirenler onlardı. Dünyayı değiştirmek, dünyanın Türkiye parçasını değiştirmek için yola çıkmışlardı.Ne demişti Feuerbach Üzerine Tezler’in on birincisinde Marx: Filozoflar dün¬yayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu “değiştirmek¬tir”.

Evet, tam da bu yüce ve haklı dava için, karanlık olanı aydınlığa çevirmek için “yaşam ve ölüm devrime tabi olmalıdır” şiarıyla saf tutmuşlardı. Burjuva-feodal faşist iktidarı devirip geleceğe açılan kapıyı aralayarak emeğin iktidarına dayanan bir düzen için, halk demokrasisi-bağımsızlık-sosyalizm ve altın çağ mücadelesi için yaşamlarını ortaya koymuşlardı. Gözü peklik ve sarsılmaz bir kararlılıkla.” “tarih mutlak biçimde kendi yolunu, devrim ve sosyalizm yolunda ilerlemeyi sürdürüyor ve sürdürecektir de. Eğer dünya tarihine birkaç on yıl, birkaç otuz yıllık perspektifle bakabilen görüş açısına sahipsek. Tarihi ken¬di dar ufku içinde hapsetmeyenler bu görüş açısına sahiptir, ideal ve uygun ol¬mayan koşullarla kuşatılmış da olsak, yenilgilerden, yanılgılardan, hatalardan ve gerilemelerden ders çıkaracak devrimci bir ruha sahibiz. Şehitlerimiz de bu ruha sahipti. Kızıl dalga küllenip geri çekildiğindebile onlar hep en öndeydi.

Şehitlerimiz, bu geleceği cüret ve kararlılıkla, direngen ve direşkenlikle savun¬dular; can bedeli bir kavgaya kararlıca ve sarsılmaz bir inançla sarıldılar. Sayısız şehidimizin kan ve acısına mal olan bu kavgayı uzun süreli ve dağınık halk-gerilla savaşı ile kazanacağız. Geleceği ve devrimi kazanmaya, şehitlerimizin bize bırak¬tığı kızıl bayrağımızı hiç yere düşürmeden hep yükseklerde tutmaya ant içtik. Bu, şehitlerimize devrim sözümüzdür. Partimiz TKP/ML, geleceği, devrimi kazanmak için vardır. 40 yıllık birikmiş deneyi ve bu deneyin yetkinleştirdiği teorisi ve sınan¬mış komünist kimliği ile buna yeterince ve kuvvetle muktedirdir.

Görevimiz, partimizin yol göstericiliğinde şehitlerimizin kararlılığı ve özveri¬sini kuşanarak onların partimizin “ilkesel temellerinde” yaşam ağacına kavuşan idealleri etrafında “silahların eleştirel gücü” eşliğinde birleşmektir.

Ama asla koşulların ve dönemin elverişsiz etmenlerini ayaklarımıza pranga yapmadan. Ama asla devrimci cesaret ve kararlılığımızı yitirmeden. Ama asla ağ¬layıp sızlanmadan. Ama asla nesnel koşulların baskısına boyun bükmeden. Ama asla geriye dönüp bakmadan -hep ileriye, devrime ve geleceğe yönelerek.

Evet, kuvvetle yineleyelim ki; şehitlerimizin yüzlercesinin kanı ve canına mal olan kavgalarında, dünya ve Türkiye devriminin geleceği yatmaktadır. Bu yüce amaç için, bu geleceği çekip almak ve onların yarım bıraktığı işi tamamlama gö¬revine kuvvetle sarılmak, biz ardıllarının en soylu ve en yüce görevidir.” ifadelerine yer verildi.

Anmaya aynı zamanda MKP -Hamburg taraftarları da bir mesaj sundu.Yaklaşık 80 kişinin katıldığı anmaya  son olarak marsların söylenmesinin ardından etkinlik sona erdirildi.

Fransa

Fransa’da ise Ris Orangis bölgesinde Hasan Sağlam, Cihan Çelik, Grup Haykırış ve Kawa’nın sahne aldığı bir anma gerçekleştirildi. Fransa Partizan taraftarları anma hakkında şu bilgileri verdi:

Hepimiz kırk yıl önce doğduk,

kırk yıl önce sabahleyin

kırk yıl önce gün ışırken Bedreddin’in İznik Gölü’nde

çamlı bellerinden birinde Köroğlu’nun

ve Sibirya’dan, esirlikten dönen Bolşevik Osman

pusuya düşürürken Urfa yolunda seher vakti Fransızı.

Hepimiz kırk yaşındayız

yirmisine basanımız da

altmışını geçenimiz de

atılıp ölenimiz de İstanbul’da Müdüriyet penceresinden.

Bu kırkıncı yılımızda

ne bir ormanız

ne şose boyunda tek tük kavak ağacı

bir tarlayız tohumu saçılmış.

Hepimiz kırkına bastık bu sabah

hapiste yatanımız,

işyerindekilerimiz, muhacirimiz.

Hepimiz kırkına bastık bu sabah.

Yoldaşlar yeni yeni yıllara!

N.HIKMET

Tarih sınıf savaşımlarının tarihi ise , o halde bu amansız ve acımasız kavgada bedeller ödemek ve bedeller ödetmek kaçınılmazdır. TKP/ML ve tüm devrim şehitleri bu onurlu kavgada bu bilinçle yer almış olan yoldaşlarımız ve devrimciler olarak bu bedel ödeme zorunluluğunun cisimleşmiş ifadeleridirler. Bizim gibi ülkelerde , egemen sınıfların egemenlik aygıtları olan devlet örgütlenmelerini kapsamlı bir karşı devrim organizasyonu olarak biçimlendirdikleri icin faşizm, egemen sınıfların bir tercihinden öte zorunluluk olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu durumun sınıflar mücadelesindeki somut karşılığı ise , devrim ve karşı – devrim cepheleri arasındaki kavganın kan , can ve büyük bedeller gerektirerek devam ettiği- edeceği gerçeğidir.

Şehitlerimiz adlarını, devrim ve sosyalizm tarihine kandan ve ateşten harflerle yazdılar; direngenlik, özveri ve kararlılıkla. Onlar, komünist ideallerin ve devrimci değerlerin fevkalade ifadesiydiler. Onlardaki her şey bir tek şeye; tek bir yüce amaca; devrimin soylu amaç ve politikalarına kilitlenmişti. Ölümsüz bir kavgada yiğitçe öldüler. Bu davanın askeri, kadrosu ve önderiydiler; devrimci davaya bağlılığın ölümsüz örnekleriydiler. Devrimci davanın en temel özelliklerini kendilerinde cisimleştirenler onlardı.

Yoldaşlarımızın ve tüm devrim şehitlerinin ardılları olarak biliyoruz ki, şehitlerimizi gerçek anlamıyla anmak , ancak ve ancak ; onların canlarını vererek bizlere devrettikleri davaya gerçek anlamıyla sahip çıkmakla olacaktır. Onların bizlerden bekledikleri budur.

Bu bilinçle, Proletarya Partisinin geleneksel olarak her yıl çeşitli biçimlerde gerçekleştirdiği ” Parti Ve Devrim Şehitleri Anma Haftası ” etkinliklerinin sonuncusu Fransa’nın Ris-Orangis bölgesinde 29 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirildi .

Parti ve devrim şehitlerinin gösterildiği sinevizyon gösterisi ve sunumun ardından ”Tertip Komitesi” nin hazırladığı yazı bir yoldaş tarafından sunuldu.

Sırasıyla, Hasan Sağlam, Cihan Çelik, Grup Haykırış ve Kawa’nın sahne aldığı etkinlikte, MKP, Direniş Hareketi, Komünist Devrim Örgütü tarafindan iletilen mesajlar okundu.Anma etkinliği boyunca parti ve devrim şehitleriyle ilgili çeşitli sloganlar atıldı.

AHM-ATİK Haber Merkezi


Diğer Haberler

Belçika` da Ermeni soykırımıyla ilgili panel yapıldı
Hamburg’ta ortak sempozyum yapıldı
Stuttgart`ta “Güncel Siyasal Gelişmeler ve Görevlerimiz” Adlı Sempozyum
Ulm’de sanatçı Hasan SAĞLAM ile kitap tanıtımı yapıldı
Londra`da “Kadının Devrimci Mücadeledeki Rolü” Paneli Yapıldı
Londra’da Türkiye Devriminin Yolu Peneli Yapıldı
Hannover KGF Derneğinin 14. Olağan Genel Kurulu Yapıldı
Hollanda’da Van halkıyla dayanışmak için belgesel gösterimi yapıldı
Hagen’de Füze Kalkanı Konulu Panel Yapıldı!
Londra Yeni Kadın 2. Kurultayı Yapildı