23 Mayıs 2012 | ATİK | Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu | abone ol

12345 (Toplam 3 oy, ortalama: 5,00)
221 okuma

Den Haag’ta Eşit İşe Eşit Ücret Paneli  

7 Kasım 2011 | 18:43 

DEN HAAG | 07 – 11 – 2011 | İki seneden beridir yürütülen Eşit İşe Eşit Ücret Kampanya’sı çerçevesinde sürdürülen haftasonu kampları ve paneller devam ediyor. Bunlardan bir taneside Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan TİÖD (Türkiyeli İşçiler ve Öğrenciler) Derneği’nde 5 Kasım 2011 Cumartesi günü yapıldı.

Eşit işe eşit ücret ve mobing konulu panelde açılış konuşmasından sonra ilk sözü Yeni Kadın başkanı Zeynep Şakar aldı. Konuşmasında; kadının ucuz ve yedek işgücü olarak görülmesinin tarihsel arka planını ve günümüze kadar süregelen eşitsizliğin çeşitli nedenlerini istatistiki bilgilerle anlattı.  İnsanlığın tarihsel evrimine bakıldığında, kadının çifte baskı altında tutulmasının, özel mülkiyetin ortaya çıkışı ile başladığını vurgulayan Şakar; “özel mülkiyet süreç içerisinde sınıfları yaratmış ve erkeğin özel mülkiyet ile birlikte kadını kendi egemenliği altına alışı, sınıflı toplumların erkek egemen ideolojik şekillenişini ortaya çıkarmıştır. Özel mülkiyetin ortaya çıkışı ile başlayan kadının ev içi köleliği ve çifte baskı altına alınması; sömürü, sınıflar ve devlet sonrasında da bunları olumlayan ve meşrulaştıran ideoloji, kültür, değer yargıları, dinsel inançlar vb.nin doğuşu ile de güçlendirilmiştir. Kadın cinsinin bu tarihsel yenilgisi her ne kadar bütün kadınları kapsasa da bu sorunu en yakıcı haliyle her dönem ezilen sınıfın kadınları yaşamıştır” sözlerine ver verdi.

Emekçi kadınlar olarak, yüzyıllardır süren bu köhnemiş düzenin esaretine baş kaldırmanın, geleceğimizi ellerimize almanın ve gerçek özgürlüğün iksirli suyunu içmenin zamanıdır artık diyen Şakar; “ancak bunu yapabilmek için; bilinç seviyemizi sürekli yükseltmeliyiz, politik yaşama aktif katılmalıyız, emekten yana örgütlerde örgütlenmeliyiz. Emekçi kadınlar olarak biz bu güce sahibiz. Almanya ve Hollanda’da temizlik işçisi kadınların grevleri, Türkiye’de NOVAMED, TEKEL ve DESA işçilerinin eylemleri, kararlı olduğumuzda ve ortak taleplerimiz için birleşip mücadele ettiğimizde, bizlere dayatılanlara karşı çıkma cesaretini gösterdiğimizde; başarabildiklerimizin ispatıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İkinci sözü alan Psikiyatrist Fusun Yıldırım, aslında yeni olmayan ama bilinçlerde yeni yeni yer eden mobing uygulamasını anlattı. Mobing uygulamasının insanlar üzerinde bıraktığı travmatik, psikolojik boyutlarına değinen ve iş yerlerinde mobing yaşamayan işçi-memurun neredeyse olmadığını,  şimdiye kadar yaşananların mobing olduğunun farkına çok az kişinin vardığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “düşününki 8 saatimiz iş yerinde geçiyor çocuğumuzla, eşimizle bile o kadar vakit geçirmiyoruz ve orada kaldığımız süre boyunca psikolojik teröre uğruyoruz hatta intiharlara sürükleniyoruz . Ki mobingden dolayı intiharların sayısı azımsanmayacak boyuttadır.” Çalışan kadınların hamile kaldıklarında, hamileliklerini ağlayarak açıkladıklarını söyleyen Yıldırım; “bir kadın için dünyanın en güzel duygusu nedir diye sorulduğunda, ‘en güzel duygunun çocuğunun dünyaya geldiği an’ olarak ifade eder. Ki buna rağmen işini kaybeder korkusuyla o duyguyu yaşamayı erteler” diyen Yıldırım sözlerini; “bütün bu mobing baskılarını tek başına aşmaya çalışanlar var sonunç olarak hepsi bize psikolojik hasta olarak geliyorlar. Bu sıkıntılara daha iyi hazırlananlar ise, sendikalı olanlardır” diyerek bitirdi.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı ve ilgiyle izlenen panel, soru cevap şeklinde sona erdi.

AHM-ATİK Haber Merkezi


Diğer Haberler

Hamburg’da ‘Türkiye’de Basın Özgürlüğü’ paneli
Newroz Ateşi Arnhem ve Den Haag’ta da Yandı
Paris’te 8 Mart Paneli
Den Haag’ta Açlık Grevi Ziyareti
Londra`da “Kadının Devrimci Mücadeledeki Rolü” Paneli Yapıldı
Den Haag Kürt Kültür Evi Açlık Grevine Ziyaret
Herkese Eşit Haklar İçin
Den Haag’ta avukatlardan basın açıklaması ve panel
Zürih’te ‘Halka Düşman NATO`ya Kalkan!’ Paneli
Kürt ulusuna yönelik katliamlara ABD desteği Den Haag’da protesto edildi