23 Mayıs 2012 | ATİK | Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu | abone ol

12345 (Toplam 1 oy, ortalama: 5,00)
67 okuma

Metal’da grev ve toplu iş sözleşmesi rüzgar gibi geçti  

21 Ekim 2011 | 20:44  | AHM-

AVUSTURYA | 21 – 10 – 2011 | Avusturya genelinde Metal işçileri toplu iş sözleşmesinde %5,5 asgari üçret talebine karşılık, işveren temsilicileri ve sanayi odasının cavabı %3,1 Metall işçileri uyarı grevleri kararı aldı. Toplam Avusturya genelinde 165.000 Metall Işçisini temsilen, 430 işçi temsilicisi 14 Ekimde uyarı grevleri yapılması için harekete geçti.

Toplam 200 işyerinde 100.000 işçinin katılımıyla uyarı grevleri gerçekleşti. Bu eylemlere Linz de Vöestalpin fabrikasında 4000 işçi, Telfs Liebherde 400 işçi, Steyr MAN fabrikasında 2000 işçi katıldı.

Işçi temsilcilerinin yaptığı açıklamada Avusturya da enflasyonun ortalama %3,2 olduğunu göz önunde bulundurduğumuzda Sanayi odasının verdiği zam artışıyla, işçiler daha fakirleşeçeği anlamına geliyor. İşçi temsilcileri hafta sonu Sanayi odası tamsilcilerini tekrar masaya davet ediyor. İş verenler şayet oturmazsalar pazartesiden itabaren süresiz eylemler düşüneceklerini söylüyorlar. Buna karşılık sanayi odasın acıklaması ise Perşembe gününe kadar masaya oturmuyacağız resti geldi.

Işçi temsilcilerin talepleri;

1.Yıllık %5,5 asgari ücret maaş artışı ve yasal cerçevede iş koşullarının iyileştirilmesi

2.Bütün Işçilerin yaptıklari toplantılar ve Grev sürelerinin ücretli izinde faydalanmaları.

3.İlk Toplu sözleşme Kasım 2011 yürürlüğe girmesi gibi…

Bu grevler Pazertesiden sonra da devam edecektir. Grev dalgasının Avusturyanın tüm illerine yayılacağa benziyor. Şu ana kadar aşağıdaki Fabrika ve şehirlede uyarı grevleri yapıldı.

Viyana:Firma Collini, Firma Integral, Opel Werk, General Motors Powertrain,

OÖ Linz: Vöestalpin 4000 işci Greve cıkmış, Reformwek Wels, Stiwa Group, TCG Initech Kirchdorf bei Krems, Salinen Austria AG, Lkw-Produzenten MAN da greve 2.000 işci katılmış,

NÖ :Toplam 48 işyerinde grev yapılmış bu Grevleri bu Eyalette toplam 430 işci temsilcisi örgütlemiştir. Bunlardan bir kac tanesi: Klinger Fluid Control und Klinger, Dynacast Wiener Neustadta, Parker Hannifin Wiener Neustadta, Schoeller Bleckmann NITEC Ternitz, Schindler Fahrtreppen Ternitz, Watt-Drive Piestingde, Buntmetall Amstetten

Tirol: Tirolda toplam Metall işçilerinin sayısı 18 işyerinde toplam 17500Tiroler Rohrsysteme GmbH Hall da, Kober GesmbH in Zell am Ziller, Duktus Hall de, Montanwerke Brixlegg AG greve 300 işçi katıldı. Liebherr in Telfs toplam 450 işçi çalışiyor, Plansee Reute, AL-KO Werk Ramsau da 200 işçi greve katıldı.

Voralberg: Collini Bludesch, Liebherr Nenzing de yaklaşık 600 işçi, Hydro Aluminium Nenzing GmbH dada işçiler uyarı grevlerine cıktılar.

Grev sonrası gelen başarı!

Toplu iş Sözleşmesi İş Veren, İşçi Odaları ve İş Veren sendikalarının 18. Ekim günü 165.000 Metal işçisini ilgilendiren Üçret artışını 4.0 -4,4 oranında yükselterek, bir defaya ait 80 € luk ikramiyeyide kabul etti. Üçret artışı farklı iş klollarında 4.0 dan 5.3 e kadar yükselebilecek. Ayrıca Karenz günlerinin 10 Ayda 16 aya cıkartılarak iyileştirildi. Yine iş yerinde Greve cıkan ve hak arayan işçilerin cişten cıkarılması zorlaştırılarak, her işçinin grev ve hukuksal hakını aramaya hakı vardır. Özelikle Menegerlerin yanlış bilgi ve İnformatıonlarıyla işçiler işlerinde cıkarılmayacak. Tüm Grev günlerinin ödenmeside gündeme alındı. Grevi destekleyenlerinin de saatlerinin ödenmesi talep edildi.

İş kolları A ve B +4,4 Prozent

İş kolları C und D +4,3 Prozent

iş kolları E und F +4,2 Prozent

İş kolları G +4,0 Prozent

YeniAsgariÜçret1582,54Euro

En düşük üçretlere 80,- Euro luk ve 5,3 prozent

Meslek eğitimi görenlere +4,3 Prozent

Extra üçret artışı +4,0 Prozent

Harcama zararlarından +3,8 Prozent

Çoçuk bakım zamanının 16 aya kadar, her çoçuk için artırılması

Tüm bu kazanımların işçilerin kendi haklarına sahip cıkmaları ve gerçek anlamda Avusturyanın her yerinde 100.000 işçinin iş yerlerinde grevekatılmaları ve 800 e yakın çeşitli eylem ve aksıyonların kitlesel yapılması ve desteklenmesi sonucu olmuştur. Avusturyada bu üçret artışlarıyla yaklaşık 300 Milyon Euro satın alma gücünün artacağı ön görülmektedır. Yapılan toplu sözleşmeyle aynı zamanda Gelir dağılımının Zengin ve Fakir arasındaki Makasın biraz kapanacağından söz edilmektedır. Avusturyadaki Metal işçilerinin bu kazanımını diğer iş kollarındada gelmesi söz konusu. Avusturya sendikalar Birliği ÖGB nin bu Toplu İş sözleşmesini diğer calışma alanları içinde talep edeceği söylenmekte. Umarız bu talepler siyasal talepleride içererek işçiler lehine yeni kazanımları geliştirir.

AHM-ATİK Haber Merkezi


Diğer Haberler

Türkiye On Binlerce Memur Greviyle Sarsıldı!
Belediye-İş: KESK eylemine katılıyoruz
İbrahim Kaypakkaya, ülkenin her tarafında anılıyor.
Kamu Emekçileri Ne Yapacak?
NRW Eyalet Seçimlerinde İşsizliğe, sosyal kısıtlamalara ve ayrımcılığa karşı Sol Parti’yi ( Die Linke) destekliyoruz!
1915′İN DENEK TAŞINDA TÜRK VE KÜRT SİYASETİ (2. Bölüm)
1 Mayıs Taksim ve Erzincan Videoları
7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ve Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı Başlıyor
Anonymous ve Redhack Affetmedi!
1915 Soykırımının İnkarını ve Soykırım Katillerinin Putlaştırılmasını Protesto Ediyoruz!